Авокадото може да замести определени продукти и да направи ястията по-вкусни и здравословни

Едва ли има човек, който да не е чувал за десетките ползи от консумирането на авокадо. То поддържа здраво сърцето, понижава нивото на лошия холестерол, засища и снабдява тялото с полезни мазнини, подобрява храносмилането и какво ли още не. Хубавото е, че авокадото може да замести определени продукти и така да направи десерта или ястието ни още по-здравословно.
Ето и някои идеи за кулинарни приложения на авокадото.
Вместо кисело мляко в шейкове и смутита
Само ¼ авокадо придава кремообразна, гладка текстура на вашата напитка. Без мляко, сметана или захар. Авокадото има неутрален вкус и чудесно се комбинира както със сладко, така и със солено. Комбинирайте прясно изцеден сок с малко плодове и четвърт авокадо и ще получите здравословно и питателно смути.
В мусове и кремове
Тук вариантите са много. Авокадо, кокос (вътрешността на кокоса или кокосова сметана) и сурови какаоши зърна – приятен цвят, нежен вкус, плътна текстура. Или пък: половин авокадо, 1 добре узрял банан и сурово какао на прах – какаов мус без захар, без мляко, но с наситен шоколадов вкус. Разбира се, за целта винаги подбирайте добре узрели плодове. Ако авокадото е твърдо, няма да се получи кремообразна консистенция, а и готовият продукт може леко да нагарча.
-
НОРМА ДЖЕСТ
За по-добро храносмилане
-
НОРМА ФЕТ НОПАЛ
Регулация на теглото
-
НОРМА ФЕТ ПСИЛИУМ
Регулация на теглото
-
ХЕПА ДЖЕСТ
За по-добро храносмилане
Вместо масло в кексове и десерти
Когато приготвяме веган и безглутенови десерти, търсим добър заместител на конвенционалните мазнини. Кокосовото масло е най-добрият вариант, но ако в момента нямате под ръка или пък имате недостатъчно количество, просто го заменете или допълнете с 1-2 бр авокадо – добре узряло и намачкано на пюре. То служи за добра спойка на сместа, придава плътност и благодарение на мазнините в него, получените бисквити, кекс или браунита не са сухи и трошливи.
В сос за спагети
Използвайте въображението си и комбинирайте авокадото с различни подправки, билки и зеленчуци, за да гарнирате любимите си спагети. Добър вариант е: 1-2 бр авокадо, няколко сушени домата, лимонов сок, сол, черен пипер и зехтин. Всичко се пасира в блендер и се прибавя към салати или япстия с паста.
Пастет или сос за веган или вегетариански “дюнери”
Авокадото можете да съчетаете и с горчица, с предварително накиснато сурово кашу и подправки, с малко сварен нахут или орехи и ще получите вкусно песто за намазване върху филийка или тако.
Ако досега не сте прилагали авокадото в нищо друго, освен в салата, заслужава си да се снабдите с няколко добре узрели плода и да изненадате любимите си хора с нови вкусни предложения.