Храни, които помагат за понижаването на холестерола
Холестеролът е мастна субстанция, която е жизненоважна за правилното функциониране на организма. Холестеролът циркулира в кръвта, съдържа се във всяка клетка и има важна роля за синтеза на витамин D, жлъчния сок и някои хормони. Организмът е способен сам да произведе нужния му холестерол – около 75% се произвежда от черния дроб, а останалият си набавя чрез храната.
Въпреки, че на тялото му е необходим холестерол, излишъкът му в кръвта води до образуването на мастни плаки в кръвоносните съдове, които затрудняват притока на кръв. В резултат на това артериите се втвърдяват, кръвоносните съдове се стесняват, а сърцето не може да се снабдява с достатъчно чиста и богата на кислород кръв, което увеличава значително риска от сърдечен удар или инсулт.
LDL холестерола или т.нар. “лош холестерол” е този, който допринася за натрупването на плаки в артериите и увеличава риска от сърдечни заболявания. HDL холестерола, наричан още “добър холестерол” помага за събирането на LDL холестерола от стените на съдовете и пренасянето му до черния дроб. Триглицеридите са вид мазнини, които се съдържат в кръвта и тялото използва за енергия.
Различни са факторите, които могат да доведат до нездравословни нива на холестерола – върху някои от тях няма как да се повлияе, но консумацията на следните храни може да помогне за понижаване нивата на холестерола и триглицеридите, и да има положителен ефект върху здравословното състояние.
Зехтин
Зехтинът е богат на здравословните за сърцето ненаситени мазнини, които оказват контрол върху нивата на “лошия” холестерол и увеличават нивата на “добрия”. По този начин се намалява риска от сърдечно-съдови заболявания.
Плодове и зеленчуци
Освен високото съдържание на витамини и минерали, те съдържат и много фибри. Консумацията им се свързва с по-ниски нива на LDL холестерола.
Ядки и семена
Те са богати на здравословни мазнини и фибри, което ги прави изключително полезни за намаляване на “лошия” холестерол и здравето на сърцето. Нека не забравяме, че освен полезни обаче, ядките са и калорични.
-
АНТИХОЛЕСТЕРОЛ
Регулира нивата на холестерола
-
ГИНКО ХЕРЦ МОНАСКУС
Регулира нивата на холестерола
Сьомга и други мазни риби
Всички те са богат източник на полезните Омега-3 мастни киселини, които доказано помагат за увеличаване на “добрия” и намаляване нивата на “лошия” холестерол.
Куркума
Благодарение на куркумина, едно от активните съединения в куркумата, добавянето й към храната намалява нивата на общия и LDL холестерола в кръвта.
Чесън
Чесънът притежава мощни антибактериални свойства и е силен имуностимулатор, но проучванията показват, че редовната му консумация може да намали нивата на холестерола и риска от сърдечни заболявания.
Бамя
Бамята има високо съдържание на фибри, калий и антиоксиданти и е подходяща за консумация от хората с висок холестерол. Тя ефективно намалява нивата на холестерола и кръвната захар.
Бобови култури
Консумацията на фасул, грах, леща и нахут се препоръчва от специалистите за подобряване на сърдечното здраве и понижаване нивата на холестерола.
Сладък картоф/батат
Богат е на фибри, които стимулират работата на червата и помагат на тялото да се осводи от излишния холестерол, както и на витамин С, който оказва защита на стените на кръвоносните съдове и калий, който нормализира работата на сърцето.
Зелен чай
Зеленият чай е една от най-здравословните напитки, които могат да се добавят към ежедневното меню. Пиенето на зелен чай помага за намаляване нивата на общия и “лошия” холестерол.
Райска ябълка
Тази ябълка съдържа много фибри и полифенолни съединения, които намаляват нивата на холестерола и триглицеридите.
Авокадо
Авокадото има високо съдържание на фибри, калий и здравословни мазнини, а те спомагат за понижаване нивата на “лошия” холестерол и триглицеридите, и повишаване нивата на “добрия” холестерол.
Пълнозърнести храни
Пълнозърнестите храни подобряват работата на сърцето и помагат за понижаване на холестерола.