Храни, които контролират апетита и намаляват чувството за глад
В превод от латински апетит означава “желание”, “стремеж” .
Много е важно да разграничаваме апетита от усещането за глад.
В основата на глада стои потребността на организма от хранителни вещества.
Центърът на глада се намира в главния мозък и реагира на нивото на глюкоза в кръвта. Намаляването на нивото на глюкоза в кръвта води до състояние на дискомфорт и предизвиква желание да се нахраним.
Апетитът възниква под влиянието на външни дразнители, той не е свързан с потребността от храна, а представлява процес на удовлетворение от самото консумиране на храната. Това е и причината често да изяждаме по-голямо количество храна от реално необходимото ни.
При мнозина от нас апетитът се засилва вечер, при хронично недоспиване и през студените месеци.
Има храни, приемът на които ни помага да се преборим с непрестанното чувство за глад, което ни преследва, особено, когато искаме да свалим някой натрупан килограм.
Ако искате да отслабнете без да гладувате, можете да се доверите на храните, които контролират апетита и намаляват чувството за глад като:
Яйца
Яйцата са богати на протеини, които създават чувство за ситост за дълго време – неслучайно здравословните закуски включват в състава си яйца.
Варива като боб, леща, грах и нахут
Тези храни създават усещане за ситост, а освен това са и много полезни.
Авокадо
Авокадото е една от най-засищащите и полезни храни. Добавянето на половин авокадо към обяда ще ви лиши от желанието за следобедно подкрепление между храненията.
Ферментирали храни като кисело зеле и туршия
Киселото зеле, туршиите и изобщо ферментиралите храни, подобряват връзката между мозъка и стомаха. Те съдържат късо-верижни мастни киселини, които стимулират отделянето на хормоните, които подават и подобряват сигналите за ситост към мозъка.
-
НОРМА ДЖЕСТ
За по-добро храносмилане
-
НОРМА ФЕТ НОПАЛ
Регулация на теглото
-
НОРМА ФЕТ ПСИЛИУМ
Регулация на теглото
-
ХЕПА ДЖЕСТ
За по-добро храносмилане
Зеленчукови супи и бульони
Нискокалоричните топли супи и бульони намаляват приема на калории с до 30%.
Люти чушлета
Лютите чушки и лютият червен пипер увеличават чувството за ситост и подобряват метаболизма. Те са богати на капсаицин, който контролира апетита, подобрява и ускорява храносмилането.
Сурови ядки
Ядките са богати на полезни мазнини, доказано засищат и контролират апетита.
Ябълки
Освен, че “ябълка на ден, държи доктора далеч от мен”, консумирането на ябълка около половин час преди хранене, намалява апетита, тъй като фибрите в тях имат свойството да засищат.