Полезно ли е прясното краве мляко от гледна точка на аюрведа
Млечните продукти са сред главните виновници за натрупване на слуз в организма.
За много неща може да се спекулира, но трудно може да се отрече, че млечните продукти като кисело мляко, сирене, кашкавал, масло и сметана правят слузта по-гъста и упорита.
Изследванията показват, че хората, които редовно консумират млечни продукти, страдат много по-дълго от симптомите на настинка, грип или алергия като хрема, запушване на носа, кихане, понижена функция на белите дробове и недостиг на въздух. Лекарите често съветват по време на грипна епидемия да избягваме да ядем мляко и млечни продукти, за да не вкарваме в организма си белтъчната молекула казеин. Така ще създадем по-неблагоприятни условия за атакуващите ни от всички страни най- различни грипни вируси, защото точно казеинът е в основата на образуване на слуз в тялото. А тя е идеална среда за развитието на микроби, затова и наличието й предразполага към инфекции,
Защо обаче в aюрведа кравето мляко е толкова на почит и се смята за едно от най-сигурните целебни и очистващи средства?
Едно от най-важните предписания, които ще чуете от аюрведа специалист е, че млякото трябва да се консумира винаги горещо. Съгласно принципите на аюрведа студеното мляко има потенциала да засилва капха доша, която по принцип има характеристики, свързани с наличието и натрупването на слуз. За да се избегне този ефект, млякото трябва да се консумира не просто хладко или топло, а горещо и на малки глътки. По този начин то се превръща в елексир за вашето тяло и е особено благотворно за преди лягане.
За да отключите целия потенциал на млякото, добре е да го съчетавате с точните подправки. За разграждането и усвояването на млякото спомагат: куркума, джинджифил, черен пипер, кардамон и анасон. Подправките са едни от най-богатите източници на антиоксиданти и взаимно се допълват. За да се извлече в максимална степен полезността на куркумата например, е добре да я съчетаете с щипка черен пипер.
Според аюрведа само по себе си, в чист вид прясното мляко е пълноценна храна. Тук, разбира се, не говорим за прекалено преработено, пълно с антибиотици мляко, а за случаите, в които можем да си набавим чист, естествен продукт. Млякото е бокато на калций, магнезий, желязо, йод и белтъчини.
-
НОРМА ДЖЕСТ
За по-добро храносмилане
-
НОРМА ФЕТ НОПАЛ
Регулация на теглото
-
НОРМА ФЕТ ПСИЛИУМ
Регулация на теглото
-
ХЕПА ДЖЕСТ
За по-добро храносмилане
Киселото мляко може да се консумира охладено, като най-добре се усвоява, когато е под формата на айрян с щипка сол и черен пипер или кимион на прах. Така наречените растителни или немлечни млека на практика са екстракти от самите ядки или растения, получени чрез блендиране с вода в определено съотношение. Те действат чудесно като освежаващи напитки и също могат да се използват като заместител на кравето мляко в затоплен вариант, в случай че човек страда от непоносимост към белтъка на млякото, често срещана алергия в наши дни.
Важно е прясното мляко да не се смесва с други храни. Както казахме, то е храна само по себе си и може да се съчетае с подправки, какао на прах, кафе. За приготвянето на шейкове, смутита, пудинги можете да използвате бадемово, кокосово, овесено, конопено мляко. Избягвайте да съчетавата прясното краве мляко с тестени изделия и месо.
В аюрведа определени билки и медикаменти се приемат с прясно мляко, тъй като се счита, че така се усилва ефекта им. А чаша топло мляко с мед и някоя от подправките (куркума, канела, кардамон) действа превъзходно върху качеството и продължителността на съня.
Днес все повече нашумяват диетите и начинът на хранене, който отрича определени или всички млечни или животински продукти. Гледната точка на древната наука за живота аюрведа поставя на първо място баланса във всичко. Всяка храна може да бъде полезна или вредна в зависимост от това кой я приема, по кое време на деня, с какво я съчетава и не на последно място как е отгледан съответният продукт. Тайната на дълголетието и доброто здраве на нашите предци се е състояла именно в чистотата на храната, а не в лишаването от конкретни храни, заклеймени днес като строго канцерогенни. Затова започнете да се вслушвате в тялото си и следете как то реагира на определени продукти. Не смесвайте безразборно храните, яжте в спокойна обстановка, отделяйте време, за да приготвите нещо вкусно вкъщи. Неминуемо ще доловите разликата.