Хранителната мая активира защитните сили на организма
Какво представлява хранителната мая?
Хранителната мая е направена от същите едноклетъчните организми (дрожди) Saccharomyces Cerevisiae, които произвеждат класическата хлебна мая или бирената мая. За разлика от хлебната мая, при която дрождите са все още живи, при хранителната мая дрождите първо се захранват с меласа, сок от захарно цвекло и захарна тръстика, след което биват изсушени и дезактивирани. Хранителната мая, наричана още хранителни дрожди не е активна мая. Тя се предлага в изсушен вид под формата на люспи, прах или гранули. Хранителната мая е изключително здравословна съставка с неповторим вкус и аромат, перфектно допълнение към всеки хранителен режим.
Хранителната мая е богата на разтворими фибри, цинк, селен, желязо, съдържа всички незаменими аминокиселини и почти всички витамини от група В. Само половин супена лъжица хранителна мая дневно осигурява препоръчителния дневен прием на витамини от група В, което я прави подходяща добавка за хората, които се придържат към вегетариански или веган начин на хранене. Хранителната мая има ниско съдържание на натрий и мазнини, не съдържа глутен, добавена захар и консерванти.
Здравословните ползи от хранителната мая
Укрепва и засилва имунната система
Хранителната мая е богата на съединенията бета 1,3 глюкани, трехалоза, маннан и глутатион, които увеличават съпротивителните сили на организма, съдействат за поддържане на холестерола в здравословни граници и намаляват риска от ракови заболявания.
В статия, публикувана в “Nutrition Science News” се съобщава, че хранителната мая осигурява значителни дози от необходимите минерали, особено на спортистите, които тренират повече от четири часа седмично и имат повишена нужда от желязо. При изследване, проведено с маратонни състезатели и силови атлети се установява, че при приемалите хранителна мая преди състезанието се наблюдава по-добро общо здравословно състояние, по-ниски нива на объркване, умора и напрежение, както и по-бързо възстановяване след това.
Хранителните дрожди имат високо съдържание на селен, който подпомага лечението на увредени клетки, както и на цинк, който ускорява заздравяването на рани, спомага възстановяването на тъканите, съкращава времето на боледуване и стимулира имунната система. Хранителната мая помага и за намаляването на лошия холестерол по естествен път.
Притежава антивирусни и антибактериални свойства
Хранителната мая е четвъртият най-предписван билков монопрепарат в Германия след гинко билоба, жълтия кантарион и дивия кестен, именно поради своите антивирусни и антибактериални свойства. Хранителните дрожди доказано са едни от най-ефективните и добри средства за лечение на хронична кандидоза. Хранителната мая потиска растежа на бактерии като Ешерихия коли, оказва добър ефект при лечение на салмонела и стафилококи.
Подобрява храносмилането
Редица проучвания показват ползите от приема на хранителни дрожди за храносмилателната система. Хранителната мая често се използва при проблеми като диария и загуба на апетит. Съдържащите се в нея пробиотици оказват положително въздействие при диария, но са необходими още проучвания, за да може да се каже, че тя лекува диария.
Хранителната мая не съдържа лактоза и глутен, което я прави подходяща и полезна за хората, които имат непоносимост към тях.
-
ИМУНОЦИН
Против паразити, вируси, бактерии и гъбички
-
ИНФЛУСТОП АРТРОСПИРА
Детоксикация и защита от вирусни инфекции
-
ИНФЛУСТОП ФОРС
Детоксикация и защита от вирусни инфекции
Съдържа полезен протеин и тиамин
Хранителната мая е завършен протеин, който съдържа всички аминокиселини, които организмът не може сам да произведе. Тя е чудесен избор, особено за придържащите се към вегетариански или веган начин на хранене, които могат да срещнат трудности с набавянето на достатъчно протеин.
Недостигът на протеин може да доведе до:
– забавяне на метаболизма
– трудно сваляне на излишни килограми
– затруднено изграждане на мускулна маса
– умора и ниски енергийни нива
– лоша концентрация и проблеми с паметта
– раздразнителност и резки промени в настроението
– болки в мускулите, костите и ставите
– промени в нивата на кръвната захар, които могат да доведат до диабет
– бавно зарастване на рани
– нисък имунитет
В допълнение към протеина, хранителната мая съдържа високи нива на витамин В1 (тиамин), който в комбинация с останалите витамини от група В спомага за регулирането на редица функции на сърдечно-съдовата, ендокринната и храносмилателната система. Почти всяка клетка на тялото използва тиамин. Тиаминът е особено важен за поддържане на енергийните нива и здравословния метаболизъм, а недостигът му води до много здравословни проблеми.
Подпомага здравето на косата, кожата и ноктите
Хранителната мая съдържа много витамини от група В, които са полезни за здравето на косата, кожата и ноктите. Витамин В5 и витамин В7 (биотин) съдействат за намаляване признаците на стареене, зачервяване и петна по кожата. Хранителната мая съдържа и витамин В3 (ниацин), който помага при акне и подобрява цялостното здраве на кожата.
Подпомага нормалното протичане на бременността
Хранителните дрожди са богати на витамин В9 (фолат), което ги прави особено важни за бременните жени, както и за тези, които планират бременност. Една супена лъжица хранителна мая съдържа 1059 микрограма фолат, а бременните жени се нуждаят от 400 до 800 микрограма фолат дневно. Приемът на достатъчно фолат или на синтетичния му вариант – фолиева киселина по време на бременност спомага за предпазване на плода от вродени аномалии като спина бифида. Не е желателно обаче да се консумират повече от 1000 микрограма дневно, освен ако не е по лекарска препоръка, защото високият прием на витамин В9 може да маскира недостиг на витамин В12.