Водещи специалисти посочват кои храни най-често водят до рак
Всички знаем колко сериозно заболяване е болестта рак. По данни на Световната Здравна Организация (СЗО) всяка година повече от 14 милиона души биват диагностицирани с тази болест, а ракът е причина за един на всеки шест смъртни случаи – изключително тревожна статистика. Експертите смятат, че повече от половината от случаите на ракови заболявания са предотвратими с промени в начина на живот и по-точно с промени в начина на хранене. Храната и напитките, които консумираме са гориво, енергия, необходими за протичане на жизнените процеси, но и средства, които тялото използва за борба с болестите. Храната има потенциал да лекува, но може и да разболява.
Водещи специалисти в тази област посочват кои храни увеличават риска и могат да предизвикват рак:
Преработени меса
Производителите на колбаси, с цел да увеличат трайността и подобрят вкуса на своите продукти, използват различни консерванти и подобрители. Тези добавки, които се използват при производството на бекон, наденички, шунка, пушени меса и други колбаси се свързват с увеличаване риска от развитие на рак. Според доклад на СЗО ежедневната консумация на 50 грама преработено месо, което се равнява на две резенчета шунка, повишава риска от рак на дебелото черво с 18%. Проблемът не произлиза от самото месо, а от начина на преработването му. В процеса на преработка при високите температури, нитратите се превръщат в много по-опасни нитрити, които се тялото не може да преработи бързо, защото не са органични. Така тези токсини се натрупват в организма и причиняват увреждане на клетките.
Пуканки за микровълнова печка
Характерният маслен аромат на пуканките за микровълнова се дължи на съединението диацетил, който се използва широко в хранителната индустрия, но редица изследвания показват неговата вреда. Опаковката съдържа и вредни съединения, които в процеса на изпукване на пуканките в микровълновата се преобразуват в перфлуороктанова киселина (PFOA), която също се смята за канцерогенна и се свързва с повишен риск от развитие на ракови заболявяния.
Изкуствено отглеждана сьомга
Сьомгата е вкусна и богата на здравословните омега-3 мастни киселини. В отглежданата в развъдници обаче сьомга няма толкова здравословни мазнини, колкото в дивата. Тя се третира и с антибиотици, пестициди и други вредни химикали. Средно в отглежданата в развъдници сьомга има 16 пъти повече полихлорирани бифенили (PCBs), устойчиви органични замърсители, които също се свързват с повишен риск от клетъчни изменения.
Месо, печено на скара
При печенето на месото на скара се образуват два вида потенциално канцерогенни съединения – хетероциклични ароматни амини и полициклични ароматни въглеводороди, които въздействат неблагоприятно върху здравето, предизвикват автоимунни заболявания и предразполагат развитието на ракови клетки.
-
НОРМА ДЖЕСТ
За по-добро храносмилане
-
НОРМА ФЕТ НОПАЛ
Регулация на теглото
-
НОРМА ФЕТ ПСИЛИУМ
Регулация на теглото
-
ХЕПА ДЖЕСТ
За по-добро храносмилане
Захар и изкуствени подсладители
Факт е, че захарта и затлъстяването са свързани с повишен риск от ракови заболявания. Раковите клетки обичат захар. Захарта храни раковите клетки и насърчава растежа на тумори. Захарта потиска фагоцитозата, ключов механизъм на имунната защита, а захарта е навсякъде – в сладкарските изделия, газираните напитки, кетчупа, зърнените закуски, хляба и други. Изкуствените подсладители като фруктозен сироп, аспартам, захароза и други са още по-канцерогенни от обикновената захар.
Алкохол
Редица изследвания показват пряката връзка между консумацията на алкохол и повишения риск от рак. Етанолът, който се съдържа в алкохолните напитки, в черния дроб се превръща в ацеталдехид, който е доказан канцероген, увреждащ клетките и повишаващ риска от злокачествени клетъчни изменения.
Хидрогенирани мазнини
Хидрогенираните и частично хидрогенираните мазнини са широко разпространени в хранителната индустрия. Това са мазнини, които при стайна температура са в твърдо състояние и се използват при консервирането на преработени храни. Те променят структурата и гъвкавостта на клетъчните мембрани, повишават риска от сърдечно-съдови и ракови заболявания.
Рафинирано бяло брашно
Рафинираното брашно има висок гликемичен индекс, т.е. то повишава нивата на инсулина и кръвната захар, което подхранва растежа на раковите клетки. Обикновено брашното се избелва с хлорен газ, който не е безопасен.