Какаовите зърна – източник на енергия и добро настроение
Суровите какаовите зърна са ядките на плода на какаовото дърво Theobroma cacao, чието наименование в превод означава “храна на боговете”. Какаовите зърна били свещени и много ценни за ацтеките, които откриват чудодейните им свойства преди векове. Ацтеките са познавали и използвали благоприятното им въздействие върху организма, използвали са ги в обредите си, както и като платежно средство.
Днес знаем, че ползите, които имат какаовите зърна върху организма са много и разнообразни. Важно е те да се консумират сурови, защото след термична обработка губят голяма част от полезните си вещества и свойства. Какаовите зърна спадат към т.нар. суперхрани. Имат леко горчив вкус. Те не съдържат захар, богати са на полезни мазнини, фибри, протеини, антиоксиданти, желязо, магнезий, калций, манган, цинк, витамини от група В и други. Полифенолните антиоксиданти като катехини, епикатехини и проантоцианидини в какаовите зърна са повече отколкото в боровинките, зеления чай или червеното вино. Суровите какаови зърна съдържат теобромин, съединение с ефект подобен на кофеина, макар и по-слаб, както и триптофан, незаменима аминокиселина, която оказва влияние върху производството на серотонин, хормона на щастието. Съединенията в състава на суровите какаови зърна забавят процесите на стареене на организма, подобряват енергийните нива и двигателната активност, оказват положително влияние върху настроението, намаляват стреса и предпазват от редица болести.
Богатите на ценни полезни вещества сурови какаови зърна могат да послужат като здравословна и лека закуска между храненията. Те създават чувство за ситост. Могат да се консумират директно цели или счукани, както и да се добавят към мюсли или напитка. Не прекалявайте с количеството, защото стимулират нервната система и повишената им консумация може да доведе до проблеми със съня и сърцето, както и до повишена тревожност, 3-4 зърна дневно са достатъчно.
Доказаните ползи за здравето от суровите какаови зърна включват:
-
EASYGO
Против стрес, физическо и умствено натоварване
-
GOOD-BETTER-BEST
Против стрес, физическо и умствено натоварване
-
MENTAL HEALTH
При панически атаки и тревожност
-
СУПРЕМА
Пълна гама витамини, минерали и микроелементи за всеки
Мощен антиоксидант – антиоксидантите в какаовите зърна се усвояват много бързо. Антиоксидантите унищожават свободните радикали в клетките и тъканите, които са естествени остатъчни продукти от обмяната на веществата. Те подпомагат цялостното здравословно състояние, забавят процесите на стареене и намаляват риска от много заболявания.
Подобряват функционалността на мускулите и нервната система – суровите какаови зърна са изключително богати на магнезий, минерал необходим за протичането на повече от 300 биохимични реакции в човешкото тяло и от ключово значение за работата на мускулите и нервната система.
Намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания – полифенолните антиоксиданти, които са с високо съдържание в какаовите зърна оказват благоприятно въздействие върху здравето на сърцето. Магнезият и полифенолите в какаовите зърна поддържат стабилен сърдечния ритъм, съдействат за понижаване на холестерола и прочистването на кръвоносните съдове, регулират кръвното налягане и намаляват риска от сърдечни заболявания.
Подобряват метаболизма – какаовите зърна осигуряват необходимите минерали и витамини, удължават чувството за ситост, осигуряват енергия, потискат апетита и спомагат за намаляване на теглото. Фибрите в тях осигуряват и редовното изпразване на червата.
Помагат при анемия – недостигът на желязо води до симптоми като умора, слабост, дискомфорт и анемия. Какаовите зърна са отличен източник на желязо, необходимо за производството на червени кръвни клетки. За по-добро усвояване на желязото, се препоръчва какаовите зърна да се консумират с плод, богат на витамин С.
Подобряват настроението – какаовите зърна стимулират невротрансмитерите в мозъка, които противодействат на стреса, намаляват тревожността, подобряват настроението, оказват положително въздействие върху сексуалното желание.
Оказват положително влияние върху паметта – флаванолите в какаовите зърна имат положителен ефект върху паметта. Те стимулират мозъчната функция. Най-благоприятно въздействие те оказват върху работната памет и способността за концентрация при възрастни хора.