Зимна супа с цвекло, карфиол и пикантно кашу
Червеното цвекло е богат на нутриенти зеленчук и най-хубавото е, че можем да използваме всички части на растението. От листата става превъзходна салата, могат да се добавят и към смути или пресен зелен сок. Цвеклото намалява кръвната захар, нормализира кръвното налягане, подобрява издръжливостта и защитните сили на организма. Зеленчукът е богат на витамин С и на калий, който е от значение за нервите и мускулите. Други елементи, които влизат в състава му, са: витамин А, желязо, фибри, фолат и манган.
Червеното цвекло прочиства кръвта и стимулира възобновяването и производството на еритроцити, червени кръвни клетки.
Сега е сезонът и на карфиола, друг ценен зеленчук, който предпазва от сърдечно-съдов заболявания и е богат на витамин К, важен за здравето на костите ни. Затова ви предлагаме да обогатите зимното си меню с вкусна и екзотична супа.
Ето какво ви е необходимо:
1 средноголяма глава карфиол
2 глави червено цвекло (без зелените части)
1 кутия кокосово мляко
сокът на 1 лимон
2 ч.л. кориандър на прах
1 ч.л. кимион на прах
1 скилидка чесън
сол и черен пипер на вкус
-
НОРМА ДЖЕСТ
За по-добро храносмилане
-
НОРМА ФЕТ НОПАЛ
Регулация на теглото
-
НОРМА ФЕТ ПСИЛИУМ
Регулация на теглото
-
ХЕПА ДЖЕСТ
За по-добро храносмилане
Загрейте фурната на 200 градуса и поставете предварително измитото цвекло с обелката в тава, върху хартия за печене. Оставете да се поизпече така около час.
Междувременно разделете карфиола на по-големи букетчета. Задушете го за 5-7 минути в голяма тенджера, докато омекне. Прибавете вода.
Когато цвеклото е готово, извадете го от фурната и оставете да изстине. Обелете и нарежете на кубчета.
Поставете всички съставки в блендер и пасирайте до получаване на гладка течна смес. Затоплете и сервирайте с пикантно кашу, което да приготвите ето така.
Необходими са ви:
1 ч.ч. сурово, неосолено кашу
1 с.л. кокосово масло
1 ½ ч.л. къри на прах
¼ ч.л. червен пипер
¼ ч.л. чили на прах
¼ ч.л. куркума на прах
1 с.л. сок от лайм или лимон
Загрейте фурната до 100 градуса.
В купа смесете кокосовото масло с подправките и сока от лайм.
Оваляйте кашуто, докато се покрие от всички страни.
Поставете ядките върху хартия за печене и ги оставете във фърната за 45 минути, като на всеки 15 минути ги разбърквате и обръщате.
Оставете да изстинат и гарнирайте супата.
Можете да съхраните в добре затворен съд и за други ястия и супи.
източник: foodmatters.tv