Бадемово сирене тип фета само с 5 съставки
Опонентите на веган храненето веднага ще се възпротивят, че това не е сирене и не бива да се нарича така. Вярно е, че днес начинът на хранене се е превърнал в поредната модна тенденция, но наред с това има хора, които страдат от непоносимост към белтъка на млякото и не могат да консумират млечни продукти. За съжаление, млякото се е превърнало в един от топ алергените и при кърмачетата и малките деца, при които замяната на млечните продукти с техни растителни еквиваленти е по-трудна.
Тук ви предлагаме една чудесна и пълноценна откъм хранителни вещества рецепта за веган сирене тип фета, за което са ви необходими само няколко съставки и малко усърдие в приготвянето.
И така, ето и съставките за 2 порции:
1 ½ ч.ч. сурови бадеми
¼ ч.ч. хранителна мая (намира се във всички здравословни и био магазини)
2 скилидки чесън
2-2 ½ с.л. лимонов сок
сол на вкус
1 ½ ч.ч. вода
-
НОРМА ДЖЕСТ
За по-добро храносмилане
-
НОРМА ФЕТ НОПАЛ
Регулация на теглото
-
НОРМА ФЕТ ПСИЛИУМ
Регулация на теглото
-
ХЕПА ДЖЕСТ
За по-добро храносмилане
Начин на приготвяне:
Накиснете бадемите в гореща вода за около 2 часа. Можете да ги накиснете и в леко топла вода за през нощта.
Обелете ги и ги пасирайте с водата до получаване на гладка пастообразна смес.
Прибавете и останалите съставки към сместа в блендера и разбъркайте. Ако е необходимо, долейте лъжичка-две вода.
Процедирайте както при сиренето от животинско мляко – пресипете в тензухена торбичка, изстискайте и завържете горния край, като оставите да се оттича в съд отдолу. Течността е много хранителна и може да се прибави към хумус, песто, салати.
После го оставете да престои в хладилника цяла нощ.
Извадете на стайна температура, пренесете буцата бадемово сирене в тавичка с хартия за печене и запечете в предварително загрята на около 180 градуса фурна.
После боцнете тук-там с клечка за зъби, за да улесните изпичането и върнете във фурната за още 20-30 минути или докато започнат да се образуват пукнатини по повърхността на сиренето.
При поднасяне нарежете на кубчета като сирене фета.
Съхранявайте в плътно затворен съд в хладилника. Дори след седмица (ако оцелее дотогава) има превъзходен вкус.
Добър апетит!