Безопасно ли е да отстраните плесена и да изядете останалата част от храната?
Зелените плесени, които се появяват и полепват по повърхността на хляба и други храни, както и тъмните петънца по някои плодове и зеленчуци понякога не се забелязват на пръв поглед.
Но дори когато видите подобни петна, малки частички от плесена проникват под повърхността, във вътрешността на храната.
Изрязването и отстраняването на поразените части от храната няма да предотврати поглъщането на част от спорите на плесена.
Повечето плесени за безвредни, но има и такива, които са откровено опасни.
Те съдържат микотоксини и вредни, до известна степен отровни вещества, които могат да причинят алергични реакции и проблеми с дихателната система.
Едно от токсичните вещества се нарича афлатоксин и за него се смята, че може да доведе и до появата на рак.
-
НОРМА ДЖЕСТ
За по-добро храносмилане
-
НОРМА ФЕТ ПСИЛИУМ
Регулация на теглото
-
ХЕПА ДЖЕСТ
За по-добро храносмилане
Микотоксините могат да бъдат намерени ж плесени, които се образуват по зърнените храни и ядките, както и в сока от грейпфрут,целината, ябълките. Афлатоксинът най-често се среща при ябълките и фъстъците.
Ето защо е добре да предпазите храната си, като:
– покривате продуктите, за да не са в пряк контакт с въздуха, ярез който се разпространяват спорите
– използвате плътно затворени съдове, особено в хладилника
– консумирате храната в рамките на 3-4 дни