Начини за лечение при симптоми на нетолерантност към глутен
1. Спазване на елиминационна диета
Понякога лекарите се колебаят дали симптомите на пациента са причинени от нетолерантност към глутен или от нещо друго. В тези случаи понякога е нужно пациентите да поемат нещата в свои ръце. Спазването на елиминационна диета е най-добрият начин да тествате реакцията на тялото си към глутен. Резултатите от тази диета ще помогнат да установите кои от симптомите ви се дължат на нетолерантност към глутен и дали е време да извадите от менюто си храните, които съдържат глутен.
Елиминационната диета се състои в абсолютно премахване на глутена от вашата диета за период от поне 30 дни ( 3 месеца е още по-добре) и връщането му отново след това. Ако симптомите се подобрят или изчезнат по време на диетата, и се появяват отново след връщането на глутена, това е ясен знак, че те се дължат на глутен.
Много е важно при спазването на диетата да елиминирате само глутена, а не и млечни продукти, яйца, захар и други, защото това ще доведе до объркване.
2. Следвайте диета без глутен
След като сте направили елиминационната диета и сте разбрали колко е силна нетолерантността ви към глутен, ще знаете, че е много важно да премахнете храните, съдържащи глутен от менюто си. Ако реакцията към глутена след връщането му обратно в менюто след края на елиминационната диета е сериозна, е добре да си направите тест за целиакия (болест, която глутенът причинява и се среща в много малък процент хора), за да знаете доколко е важно да извадите глутена на 100%. Ако сте сигурни, че нямате целиакия пак е препоръчително да се придържате към диета без глутен, доколкото е възможно, за да избегнете раздразнения на червата, последващи храносмилателни проблеми и други неприятни симптоми.
Диета без глутен е диета без консумация на пшеница, ръж, ечемик и овес. Това означава, че трябва да избягвате повечето тестени изделия в магазинната мрежа, храните, които съдържат брашно, повечето от пакетираните храни ( хляб, каши, бисквити, торти, солети и други), както и бира. Внимателно четете етикетите със съдържанието на храните, които пазарувате, защото глутен има в много от пакетираните храни. Ако нямате целиакия, консумацията на храни, съдържащи глутен от време на време няма да причини сериозни здравословни проблеми, но ще се чувствате по-добре и ще свикнете по-лесно с диетата без глутен, ако се придържате стриктно към нея.
С цел да възстановите увредената си храносмилателна система и да попълните получените евентуални хранителни дефицити, след като премахнете глутена се опитайте да включите в менюто си повече противовъзпалителни храни. Такива са животинските продукти с органичен произход, плодове, зеленчуци, ядки, семена и пробиотични храни.
Брашната-алтернативи на пшеничното брашно, които естествено не съдържат глутен и можете да използвате за своите печива са:
– брашно от кафяв ориз
– брашно от сладък картоф
– брашно от киноа
– бадемово брашно
– кокосово брашно
– брашно от нахут
– брашно от елда
В случай, че симптомите ви не се подобрят след като премахнете всички източници на глутен от храната, която консумирате, имайте предвид, че глутенът не е единственият, който може да причини храносмилателни и здравословни проблеми. Млечните продукти, ядките, ракообразните и яйцата също могат да причинят чувствителност или да са причинител на хранителни алергии.
Много храни, съдържащи ферментируеми олигозахариди, дизахариди, монозахариди и полиоли ( FODMAP – fermentable oligosaccharides, disaccharides, monosaccharides and polyols) също се свързват с храносмилателни проблеми, включително симптом на раздразненото черво.
-
НОРМА ДЖЕСТ
За по-добро храносмилане
-
НОРМА ФЕТ НОПАЛ
Регулация на теглото
-
НОРМА ФЕТ ПСИЛИУМ
Регулация на теглото
-
ХЕПА ДЖЕСТ
За по-добро храносмилане
3. Обмислете да направите необходимите тестове
Специалистите смятат, че пациентите които са показали отрицателни резултати за наличие на двата основни гена, които се свързват с целиакия (HLA-DQ2 и HLA-DQ8) е малко вероятно да имат нетолерантност към глутен или нецелиаична глутенова чувствителност. Но ако в семейството ви има случаи на целиакия или глутенова нетолерантност, е препоръчително да си направите тестове за наличие на тези гени, както и за антитела, които ще покажат състоянието на имунната ви система.
Целиакия е автоимунно заболяване и ще покаже високи нива на определени антитела, но това няма да се наблюдава при хората с нетолерантност към глутен. Казано с други думи, ако тестът е негативен и нямате целиакия, това не изключва наличието на нетолерантност към глутен, изключва само целиакията.
След всичко това, следва да си зададем въпроса….здравословни ли са пълнозърнестите храни?
От десетилетия се акцентира върху здравословните пълнозърнести храни, как е необходимо ежедневно да ги консумираме , че от тях не се напълнява, колко са богати на хранителни вещества и т.н. Има няколко причини, поради които това е вярно: те са евтини за производство, не се развалят бързо, лесни са за транспортиране и съхранение и от тях могат да се произведат много и различни преработени продукти, които носят добра печалба. А всъщност те не са толкова богати на ценни хранителни вещества, особено като имаме предвид, че поради наличието на антинутриенти (като глутена), минералите и витамините в зърната не могат да се усвояват напълно от човешкия организъм.
Пълнозърнестите храни са част от някои от най-здравословните режими на хранене в света, като Средиземноморската диета, но там приемът им е балансиран с консумацията на богати на хранителни вещества храни като здравословни мазнини (зехтин), зеленчуци, протеини и плодове.
Зърнените храни определено имат своето място в една балансирана диета, но в никакъв случай не са толкова важни, колкото плодовете, зеленчуците, рибата, животинските продукти, семената и ядките. Ето защо е добре да се намали приемът им за сметка на други въглехидратни източници като богати на нишесте плодове и зеленчуци. Дори зърнените храни, които не съдържат глутен като царевица, овес и ориз съдържат протеини, които имат близка до глутена структура. И дори тези зърнени храни могат да предизвикат имунен отговор в някои хора. Много хора биха се почувствали значително по-добре без глутен, зърнени храни и варива в диетата си, но те няма как да знаят това, ако не са се лишавали от тези храни за по-продължителен период от време.
Ако искате да консумирате зърнени храни, нека преобладават тези, които естествено не съдържат глутен като ориз, киноа, амарант, елда и други. Добра идея е да подготвяте правилно зърната (особено тези с глутен) чрез накисване, ферментиране и покълване. Така те стават по-лесно смилаеми и по-лесно се усвояват хранителните им вещества.