Митът за млякото – добри или лоши са млечните продукти
Като деца майките и бабите ни настояваха да пием мляко, за да пораснем силни и здрави. В продължение на десетилетия хората са консумирали мляко и млечни продукти, вярвайки, че това са едни от най-полезните храни. Напоследък обаче специалистите по хранене подлагат на съмнение ползите от консумацията на мляко и млечни продукти, като твърдят, че употребата им е не само неестествена, но и дори вредна за нашето здраве.
В тази статия ще разгледаме някои от основните аргументи срещу консумацията на млечни продукти, за да може всеки да направи своя информиран избор.
Какво са млечните храни?
Млечните храни са продуктите, получени от млякото, най-вече на крави и кози, като мляко, сирене, масло, кашкавал, сладолед, извара и други. До скоро те бяха смятани за основен елемент на здравословното хранене, а от скоро битува мнението, че консумацията им е неестествена и нездравословна. Но каква е истината?
Някои от основните аргументи срещу консумацията на мляко и млечни продукти са непоносимостта към лактоза, повишаването на киселинността в кръвта, изсмукването на калция от костите, което води до загуба и увреждане на костната тъкан, насърчаването на растежни фактори в организма, които могат да доведат до ракови заболявания и не на последно място, това че, човекът е единствения бозайник, който консумира млякото на други бозайници.
Повечето от тези твърдения звучат логично донякъде, но науката ги отхвърля.
Хората имат лактозна непоносимост, значи млякото не е полезно
До 4-5-годишна възраст организмът ни произвежда ензима лактаза, който разгражда млечната захар лактоза. След това организмът спира да го произвежда. Някои проучвания показват, че до 65% от населението има непоносимост към лактоза, което далеч не означава, че млякото е лоша храна за хората. Липсата на подходящи ензими за разграждане на лактозата при хората с непоносимост към нея, стимулира развитието на бактерии в червата, което може да доведе до сериозни стомашни и други заболявания. Длъжни сме да отбележим обаче, че останалите над 30% от населението в действителност имат този ензим и за тях усвояването на млечните продукти не представлява никакъв проблем.
Консумацията на млечни продукти води до загуба на костна тъкан
Млякото съдържа калций, който не може да бъде усвоен от организма на възрастния човек, а високото белтъчно съдържание в млякото изсмуква калция от костите. Животинският протеин в кравето мляко причинява киселинно състояние в кръвта, което тялото трябва да неутрализира и то прави това, като извлича калция от костите. В резултат костите стават крехки и чупливи. Малко са доказателствата, които могат да потвърдят тези твърдения.
Проучванията показват, че при консумация на мляко при млади момичета се отчита по-висока костна минерализация, отколкото при групата, в която калцият е бил от други източници. Друго изследване показва, че консумацията на мляко в детската и юношеска възраст е “ решаващ показател за постигане на максимална или оптимална костна маса “. Вероятността консумацията на млечни продукти да увеличи киселинността на кръвта и по този начин да доведе до извличане на калция от костите, и да ускори загубата на костна тъкан, не е подкрепена засега от медицинските среди.
-
НОРМА ДЖЕСТ
За по-добро храносмилане
-
НОРМА ФЕТ НОПАЛ
Регулация на теглото
-
НОРМА ФЕТ ПСИЛИУМ
Регулация на теглото
-
ХЕПА ДЖЕСТ
За по-добро храносмилане
Млечните продукти насърчват растежни фактори в организма, които могат да доведат до развитие на ракови заболявания
Раковите заболявания могат да са причинени от десетки неща – начин на живот, начин на хранене, средата, в която живеем, наследствена обремененост и други. Това прави изключително трудно определянето на точната причина за неговата поява. Десетки неща могат да причинят рак, но това което го подхранва и го кара да расте, е мощният хормон на растежа, който тялото ни произвежда, наречен инсулин растежен фактор. Истината е, че много видове различни храни могат да увеличат растежните фактори, които потенциално биха могли да доведат до развитие на ракови заболявания. Всъщност по-голяма част от протеините го правят. В случай, че тренирате и искате да увеличите мускулната си маса, вероятно активирате тези растежни фактори по няколко пъти седмично или всеки ден… Твърдението, че консумацията на мляко и млечни продукти стимулира растежните фактори и е предпоставка за развитие на ракови заболявания, е по-скоро хипотетичен и не се подкрепя от медицината.
Човекът е единствения бозайник, който консумира млякото на други бозайници
Твърдението е вярно, но ние сме и единствения вид на планетата, който прави и много други неща. Причината животните да не консумират мляко след кърмаческата си възраст е, че нямат достъп до такова. Когато обаче предложим мляко на домашно животно, то в много редки случаи би го отказало. Това, че сме единствените, които правим това, не означава задължително, че това е лошо.
В заключение ще кажем, че млякото е уникална напитка, която съдържа почти всичко необходимо за организма, но може да крие и рискове при продължителна и прекомерна употреба при някои хора. Всеки може да направи своя избор.