Да сготвим със сушен лайм
Сушен лайм – мнозина от вас вероятно не познават тази подправка, но ето защо е добре да я включим в менюто си.
Сушеният лайм прилича на прашна кафява сфера с размера на топка за голф. Леко мирише на цитрус. При готвене трябва да се счупи подобно на орех и тогава въздухът се изпълва с аромата на лимонова кора.
Малките плодчета, сварени в солена саламура, биват оставени да изсъхнат, докато се втвърдят като камък. Могат да се използват цели или смлени на прах. Целите вървят с ориз, яхния – особено иранска – или бульон. Смлени са чудесна подправка за ориз или зърнени салати, както и за пиле – като заместител на сумак, с който имат удивително сходен вкус.
-
ИМУНОЦИН
Против паразити, вируси, бактерии и гъбички
-
ИНФЛУСТОП АРТРОСПИРА
Детоксикация и защита от вирусни инфекции
-
ИНФЛУСТОП ВОДОРАСЛИ
Детоксикация и защита от вирусни инфекции
-
ИНФЛУСТОП ФОРС
Детоксикация и защита от вирусни инфекции
Сушеният лайм не е масова подправка, но може да се намери в ориенталски магазини или да си ги поръчате онлайн. Добрата новина е, че малко количество ви е достатъчно за дълго време. За едно ястие ви стигат един-два и могат да се съхраняват дълго.
Добавите ли ги в позната супа ще се изумите как вкусът й може коренно да се промени.
Сушеният лайм е полезен за храносмилането, при диария и при гадене.