Как да си приготвим гхи
Да си направите гхи е по-лесно отколкото си мислите. Ето как да го приготвите и как да го използвате.
Гхи е перфектен източник на здравословни мазнини, идва от Индия и заема място в огромната съкровищница лечебни рецепти в Аюрведа.
По традиция се приготвя от краве мляко, счита се, че има терапевтични ползи и се използва в Аюрведа, за подпомагане на храносмилането и като противовъзпалително средство от векове.
Пречистеното масло с вкус на ядки се използва при модерните кетогенни диети като здравословна мазнина без лактоза и е популярна съставка в „бронираното“ кафе.
Гхи може да намерите в местния биомагазин, но също така можете да си го приготвите у дома.
Какво представлява гхи?
Просто казано гхи е пречистено масло. Процесът на добиването му се състои в отстраняване на течността от маслото. Гхи има леко карамелизиран вкус и аромат на ядки. За разлика от пречистените френски масла, които имат сладък и гладък вкус, гхи се готви бавно и се оставя леко да покафенее, откъдето идва и вкусът на ядки.
Хубавото на гхи, е че може да се консумира у от хора, чувствителни към млечни продукти. Това е така, защото в процеса на пречистване на маслото лактозата и казеинът фино се премахват. По принцип тези две съставки отключват алергиите и чувствителността към млечните продукти.
Гхи може да съхранява дълго време, поради факта че не съдържа вода. Може да се готви при по-високи температури преди да оксидира. То съдържа здравословни омега 3 мастни киселини, както и маслени киселини, които са добри за храносмилането.
-
ИМУНОЦИН
Против паразити, вируси, бактерии и гъбички
-
ИНФЛУСТОП АРТРОСПИРА
Детоксикация и защита от вирусни инфекции
-
ИНФЛУСТОП ВОДОРАСЛИ
Детоксикация и защита от вирусни инфекции
-
ИНФЛУСТОП ФОРС
Детоксикация и защита от вирусни инфекции
Как да си го приготвим?
Трябват ви две неща: масло и тиган. Изберете качествено, органично масло за целта. Просто ще трябва да разтопите маслото на среден до слаб огън. След няколко минути ще видите, че маслото се разделя на три отделни части. Най-отгоре ще има слой пяна, млечните съставки ще се утаят на дъното, а чистото масло ще остане в средата между двете. Млечните твърди вещества на дъното трябва леко да покафенеят.
Нека слоят масло в средата да покъкъри докато стаен ароматен. Трябва да придобие приятен златист оттенък, а млечните вещества на дъното да станат кафяви.
Именно този процес на карамелизиране прави гхи толкова вкусно. Ако пречиствате около половин килограм масло очаквайте процесът да отнеме около 45 минути. Ако пречиствате по-голямо количество ще ви бъде нужно повече време.
Следващата стъпка е отделянето. Просто оберете пяната отгоре в купа и изключете котлона. Прецедете средния слой през цедка в стъклен буркан, като на дъното оставите кафявата утайка от млечните вещества. Слоят в буркана е гхи. Кафявата част можете да изхвърлите или да използвате приготвянето на ястие с кафяв ориз.
Употребите на гхи са безброй
Сутрин може да добавите лъжичка от него в кафето си, може да използвате за готвене, върху препечена филийка или да си сложите в овесените ядки. Тъй като е богато на витамини, гхи може да се използва при напукани устни или суха кожа и като масажно масло.