Фолат и фолиева киселина – има ли разлика?
И фолатът, и фолиевата киселина са форми на витамин В9.
Витамин В9 е водоразтворим витамин, чиято естествена форма е фолат – наименованието произлиза от латинската дума за листо, защото фолатът за пръв път е изолиран от спанака. Най-добрите естествени източници на фолат са листните зеленчуци, боб и нахут, аспержи, леща, авокадо, броколи, манго, портокали и други.
Фолиевата киселина е синтетичната форма на фолата, която се среща в допълнително обогатените с витамини храни и суплементите.
Фолатът и фолиевата киселина са необходими за синтеза и поправката на ДНК и са от изключително голямо значение за всеки човек, особено за бременните и кърмачките.
Бременните жени през първите три месеца от бременността се нуждаят от по-високи количества фолат или фолиева киселина, както за да може плодът да расте и да се развива нормално, така и за да се намали риска от преждевренно раждане, раждането на недоносени и бебета с дефекти на невралната тръба, като спина бифида и аненцефалия.
-
EASYGO
Против стрес, физическо и умствено натоварване
-
GOOD-BETTER-BEST
Против стрес, физическо и умствено натоварване
-
MENTAL HEALTH
При панически атаки и тревожност
-
КОЛОСТРУМ
За имунитет
Ползите за здравето от витамин В9 са:
– Предпазва от сърдечно-съдови заболявания – нормалните нива на витамините В6, В9 и В12 намаляват нивата на протеина хомоцистеин в кръвта, което подобрява работата на сърцето и намалява риска от инфаркт.
– Намалява риска от развитие на болестта на Алцхаймер
– Влияе върху нормалното функциониране на имунната система и синтеза на аминокиселини
– Намалява риска от рак и забавя стареенето, като защитава и поправя ДНК
– Оказва влияние върху растежа на мускулите и контролира нивата на холестерола
– Влияе върху формирането на кръвни телца в костния мозък и растежа на клетките в зародиша, бебетата и малките деца
– Намалява умората и помага за справяне с умората и депресията
Ниските нива на витамин В9 в човешкия организъм се свързват с повишен риск от развитието на ракови клетки, появата на сърдечносъдови заболявания, както и появата на дефекти и аномалии на зародиша и плода. Това е и причината приемът на синтетичния аналог на фолата – фолиевата киселина да е толкова разпространен.
Медицинските проучвания и изследвания показват, че допустимата горна граница за дневен прием на фолиева киселина е 1000 микрограма на ден, но няма ограничение за набавянето на витамин В9 чрез храната.