11 невероятни потискащи апетита храни за вашето тяло
Стига да приобщите тези храни към диетата си, със сигурност те ще ви помогнат да регулирате теглото си според вашите желания. Храните, които се считат за хидрофилни , букв. „водолюбиви“, имат способността да абсорбират повече течност и в резултат пълнят и нашите тела с вода, като така задоволяват апетита ни. Хидрофилните фибри се разтварят в храносмилателния тракт и формират нещо като гел, който спомага за балансирането на кръвната захар, което на свой ред намалява желанието ни за храна и засилва усещането за ситост.
Семена от чиа
Семената от чиа имат способността да абсорбират до 12 пъти обема си във вода, което ги прави особено засищащи. Хубавото е, че нямат отличителни вкус и аромат и могат спокойно да бъдат добавяни към всяка гозба. Семената спомагат за запазването на електролитите, което стимулира хидратацията и ефикасното абсорбиране на хранителните вещества. Богати са на омега-3, антиоксиданти, фибри, желязо, магнезий и калций
Ечемик
Ечемикът е един от най-подценяваните хранителни продукти. Ечемикът също поглъща много вода. Богат е на аминокиселини. Съдържа лизин, който участва в изработването на колагена, забавящ появата на бръчките и съхраняващ кожата еластична и гладка. Други предимства на ечемика са високото съдържание на калий, калций, желязо, макар и по-малки количества: мед, цинк, молибден, никел, кобалт, стронций, хром, йод, бром, фосфор. По наличие на белтъчини и фибри, ечемикът превъзхожда пшеницата. В него се съдържат природни антибактериални вещества, като гордецин, който подпомага лечението на гъбички по кожата. Има приятен, ядков вкус. Опитайте се да го добавите към салати, супи и основни ястия.
-
НОРМА ДЖЕСТ
За по-добро храносмилане
-
НОРМА ФЕТ НОПАЛ
Регулация на теглото
-
НОРМА ФЕТ ПСИЛИУМ
Регулация на теглото
-
ХЕПА ДЖЕСТ
За по-добро храносмилане
Портокали
Отличен източник на витамин C, витамин А, витамини от B-групата. Интересен факт е високото съдържание на пектин, витамини, калий и калций в бялата ципа под кората на портокалите, която премахваме при тяхната консумация.
Бамя
Зеленчукът е особено ценен на фибри, витамини C, А, B6, фолиева киселина, калций, желязо, калий, магнезий. Плюс това е нискокалоричен (една чаша сварена бамя се равнява на едва 36 калории). Мнозина не харесват бамята заради слузестата й консистенция, но това може да се неутрализира, ако я прибавяте към супа или пържени картофи.
Овесени ядки
Любимата закуска на мнозина, особено засищаща при това. Освен плодове към овесените ядки може да добавите семена от чиа. Една порция от овесени ядки съдържа 6 грама протеин. Богати са също така на фосфор, калций, манган, желязо и селен. Предпазват сърдечно-съдова система, намаляват холестерола и понижават риска от сърдечни заболявания.
Брюкселско зеле
В този зеленчук се съдържат достатъчно хидрофилни фибри, които да ви държат сити с часове. Освен това са препоръчвани заради съдържанието на химически вещества, които стимулират ензимите, борещи се с канцерогените. Може да ги запарите, сварите, запечете, но помните, че не трябва да се готвят прекалено дълго, тъй като ще загубят своите хранителни и вкусови качества.
Боб
Всички бобови храни са хидрофилни. Полезни са за здравето, защото понижават риска от коронарна болест. Може да използвате бобовите растения като заместител на месото или рибата по отношение на протеините. Преценявайте количеството в случай, че имате по-високи нива на пикочна киселина.
Круши
Плодовете, които съдържат пектин като ябълките и крушите, могат да абсорбират много вода. Те помагат за храносмилането, понижават холестерола и регулират преработката на захар в тялото. Също като ябълките може да консумирате крушите небелени, тъй като в кората се съдържат най-много антиоксиданти.
Нахут
Изключително богат на фибри, нахутът ще ви държи сити през целия ден. Дали ще го приемате като печена ядка (леблебия), в снаксов микс или като хумус, все ще допринесе за доброто състояние на организма ви.
Агар
Агар е желатинова субстанция, която се прави от морски водорасли и е широкоизползвана в Азия. Агарът съдържа в себе си много фибри, които реабсорбират глюкозата в стомаха, обработват се бързо от храносмилателната система и не позволяват на тялото да задържа мазнини. Нискокалоричен е, става идеално за пудинг.
Нори
Също морски водорасли, които се използват за направата на суши. 35% от съдържанието им се състои от фибри, повечето от тях хидрофилни. Можете да си ги набавите от магазините за био храни. Вкусни са за хапване, дори и без суши.