10 суперхрани, които поддържат здравето на храносмилателната система
Процесът на храносмилането изглежда елементарен. Започва с поставянето на храната в устата, дъвченето и преглъщането, после продължава с усвояването на хранителните вещества и изхвърлянето на отпадъчните продукти извън тялото. Този път се изминава от храната за период между 18 и 72 часа. Продължителността му зависи от хранителните и двигателните навици, от наличието на хранителни алергии или нетолерантност към определени групи храни, от състоянието на чревната флора и наличието на заболявания на червата. От правилното усвояване на хранителните вещества зависи почти цялостното ни здраве.
Добавянето на следните суперхрани подпомага функцията на храносмилателния тракт да извлича важните за организма вещества от храната, като същевременно го пази от вредните микроорганизми, които се опитват да навлязат в кръвообращението, подпомага чревното здраве и насърчава цялостното здравословно състояние:
Алое вера
Гелът от алое вера е богат на ензими, има антивирусни, противогъбични и антибактериални свойства, което го прави изключително полезен при храносмилателни проблеми. Алое вера помага при киселинен рефлукс, запек, инфекции с кандида, при лечение на колити, болест на Крон и при синдром на раздразнените черва
Костен бульон
Той съдържа ценни хранителни вещества като колаген, желатин, силикон, глюкозамин, фосфор, калций и други минерали, много от които ни липсват във форма, която тялото лесно може да усвои и използва.
Костният бульон стои в основата на диетата, базирана на Чревно-психологическия синдром (Gut and Psychology Syndrome – GAPS), разработена от д-р Наташа Кембъл-Макбрайт. Тази диета често се използва при лечение на деца с аутизъм или други разстройства, които произтичат от дисфункция на червата. Пропускливите черва стоят в основата на много алергии и автоимунни заболявания. Комбинацията от пропускливи черва и токсично натрупване в организма може да бъде предпоставка за развиване на аутизъм, синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност и други.
Ферментирали зеленчуци
Ферментиралите зеленчуци са мощни детоксикатори, богати на антиоксиданти и фибри за оптимално храносмилане, както и на полезни бактерии, които подобряват чревната флора.
Кефир и кокосов кефир
Кефирът е богат на ензими и пробиотици, които подпомагат храносмилането и поддържат баланса на чревната флора. Съдържа още витамин В1, В2 и В7, есенциални аминокиселини, минерали като магнезий и фосфор, както и полезни дрожди.
В проучване, публикувано в The Epoch Times се казва, че “кокосовият кефир подобрява хидратацията и колонизира червата и чревните лигавици с голямо разнообразие от полезна микрофлора. Също така съдържа полезни дрожди, които унищожават патогенните дрожди в организма (като Candida), а освен това подпомага почистването, укрепването и пречистването на чревните стени, за да станат по-устойчиви на опасни патогени като E.coli, салмонела и паразити”.
Чай от ленено семе
Тази напитка съдържа разтворими фибри и омега 3-мастни киселини, които помагат за нормализиране работата на стомаха и пречистват червата. Чаят от ленено семе осигурява лечебна подкрепа на дебелото черво и се препоръчва при пропускливост на червата и синдром на раздразненото дебело черво.
Червено зеле
Този зеленчук е богат на L-глутамин, аминокиселина, която спомага за заздравяването на чревната лигавица. Червеното зеле е особено полезно за хората с пропускливи черва, целиакия, болест на Крон, улцерозен колит и синдром на раздразнените черва. Може да се консумира прясно, задушено или ферментирало.
Хлорела
Хлорела е водорасло с широк спектър от здравословни ползи. Тя стимулира растежа и размножаването на полезните бактерии в червата с цел по-добро храносмилане или в помощ на лечението на язви, колит, болест на Крон и други. Хлорела детоксикира и защитава организма от натрупване на попаднали в организма тежки метали и токсини като олово, живак, кадмий и уран.
-
НОРМА ДЖЕСТ
За по-добро храносмилане
-
НОРМА ФЕТ НОПАЛ
Регулация на теглото
-
НОРМА ФЕТ ПСИЛИУМ
Регулация на теглото
-
ХЕПА ДЖЕСТ
За по-добро храносмилане
Моринга
Моринга стимулира чревната активност, има антибактериални свойства и може да унищожи устойчиви на антибиотици стафилококи и стрептококи, както и патогенни бактерии като Хеликобактер пилори, които се свързват с развитие на язва и гастрит.
Индийски живовляк или Псилиум хуск
Индийският живовляк съдържа разтворими и неразтворими фибри, които подкрепят правилното храносмилане и служат за храна на добрите бактерии в червата. Той подпомага изхвърлянето на дрожди и гъбички от организма по естествен път, вместо те да бъдат отделени чрез кожата, предизвиквайки акне и кожни обриви.
Семена от чиа
Те са богати на фибри, не съдържат глутен, които ги прави идеални за хората с целиакия или нетолерантност към глутен. Семената чиа образуват маса, подобна на гел в стомаха, който предпазва стомашната лигавица и не позволява развитие на заболявания като гастрит и язва. Семената чиа улесняват извеждането на шлаките и токсините от организма и балансират чревната перисталтика.