Ядливият трън артишок – храната на богатите
Артишокът (Cynara scolymus) не е зеленчук, а представлява ядлив трън, богат на редица полезни и лечебни вещества. Ядливата част на артишока са пъпките на неговия цвят.
В древността артишокът е бил наричан “храната на богатите”, поради способността му да се справя с проблеми, свързани с консумирането на мазни храни и алкохол. Днес артишокът се нарежда в челните редици на най-полезните и лечебни растения. Най-богати на активни вещества са листата на растението, от които се извлича и екстрактът от артишок. Екстрактът от артишок съдържа ценни антиоксиданти като рутин, кверцетин, силимарин, лутеолин, цинарин – антиоксидант, който се среща само в артишока; богат е на стероли, инулин, витамин С, калий, магнезий, калций, цинк, мед, манган и други.
Проучванията показват, че артишокът подпомага храносмилането, чернодробната функция и функцията на жлъчния мехур. Благодарение на антиоксиданта цинарин, артишокът подпомага движението на жлъчния сок, който се произвежда от черния дроб и се съхранява в жлъчката. Жлъчният сок е този, който придвижва токсините от черния дроб към стомашно-чревния тракт, спомагайки за бързото им извеждане от организма и детоксикацията. Именно по този начин артишокът намалява симптомите на махмурлука след прекомерна употреба на алкохол.
Артишокът защитава и регенерира клетките на черния дроб, облекчава състояния на нарушено храносмилане, повръщане, гадене, стомашни болки, газове, нервен стомах и други.
-
ХЕПА ДЖЕСТ
За по-добро храносмилане
-
НОРМА ДЖЕСТ
За по-добро храносмилане
Артишокът стимулира метаболизма на холестерола. В края на 20-ти век учените установяват способността на цинарина в артишока да понижава нивата на холестерола. Последните проучвания в тази насока показват, че при участниците в проучванията, които са приемали екстракт от артишок в продължение на 6 седмици, се наблюдава понижаване на LDL и общия холестерол. Ниските нива на холестерола намаляват риска от развитие на атеросклероза и други сърдечно-съдови заболявания.
Артишокът е богат на антиоксиданти, които намаляват вредното влияние на свободните радикали върху организма, а инулинът, който съдържа – подпомага растежа на полезни бактерии в стомашно-чревния тракт, увеличава чувството за ситост и стимулира метаболизма.