Храни за добро зрение
Повечето от вас със сигурност са израснали с представата, че морковите правят чудеса за очите. И това е неоспоримо. Лутеинът и Жът в тях осигуряват добри количества Вна тялото ви – основно вещество, когато става въпрос за здравето на очите.
Но морковите не са единствените храни, които подобряват зрението. Всъщност те са много. Тук предлагаме четири от най-добрите. Ако ги превърнете в част от хранителните си навици, гарантираме, че ще избистрите погледа си.
- Бадеми
Бадемите се славят като богат източник на наситени мазнини, протеини и ключови за здравето витамини. Един от тези е витамин Е, играещ особен важен фактор за забавяне на увреждането на ретината, предизвикващо дегенерация на макулата. В по-късна възраст то води до загуба или изкривяване на зрението.
Само шепа бадеми на ден са достатъчни, за да извлечете максимум полза от тях за очите си.
- Жълтък
Съществуват множество диети, които се опитват да ви държат надалеч от жълтъка заради съдържанието му на мазнини. Но наситените мазнини не са вредни или опасни, че да бягате като опарени от тях. Подобно на бадемите жълтъкът предотвратява дегенерация на макулата, като осигурява лутеин. Лутеинът въздейства върху макулата на ретината и я предпазва от потенциално опасни свободни радикали.
-
ВИЖЪН ЕКСПЕРТ
За отлично зрение
-
ЛУТЕИН
За отлично зрение
-
ЛУТЕИН+
За отлично зрение
- Боровинки
Боровинките са всеизвестна храна за мозъка. Те са идеални в неутрализирането на свободните радикали, причиняващи редица болести, и същевременно захранват тялото с витамини, които поддържат здравето на невроните. Когато става въпрос за очите, антоцианините в боровинките са тези, които се грижат за тяхното благоденствие. Това се случва, като предпазват очите ви от различни потенциални увреждения, свързани с кислорода и прекомерното излагане на слънце.
- Спанак
Сигурно ще се изненадате колко добър за очите ви може да е спанакът. Той направо “пращи” от лутеин и разни комбинации от витамини, които действат благотворно за очите. Спанакът може да предотврати появата на проблеми като катаракт.
Други “зелени същества”, които не са за пренебрегване в това отношение са зелето или броколите.
Очите не са непобедими. Всъщност са една от най-податливите на дегенерация части от тялото ни. Ако не им осигуряваме нужната грижа, скоро ще ни предадат. Затова помсилете дали да не направите така, че тези четири храни да присъстват по-често на вашата маса.