Тонизираща супа с коприва
Копривата е изключително ценна и като храна, и като билка. Всеки, който има нужда от повишаване на енергийния тонус и имунната защита, може да се възползва от нейните полезни свойства. Копривата е богата на желязо и е ефективно средство за повишаване нивото на хемоглобина и червените кръвни клетки в кръвта. Много богата на витамин С и витамин А, хлорофил, магнезий, калий, калций и други. Копривата притежава противовъзпалително действие, подходяща е при атртит и проблеми с отделителната система, мощен диуретик и ценен помощник в грижата за красиви коса, и кожа.
Освен много полезна, копривата е лесна и за приготвяне, а при наличие на желание, всеки може да си я набере и сам.
-
НОРМА ДЖЕСТ
За по-добро храносмилане
-
НОРМА ФЕТ НОПАЛ
Регулация на теглото
-
НОРМА ФЕТ ПСИЛИУМ
Регулация на теглото
-
ХЕПА ДЖЕСТ
За по-добро храносмилане
Необходими продукти:
300 грама коприва
2 картофа
1 морков
Връзка пресен лук или 1 кромид лук
Вода около 1 литър
Зехтин
Сол
Черен пипер
Мента
Белено конопено семе за поръсване
Лимон
Начин на приготвяне:
Почистете и измийте добре копривата. Използвайте ръкавици, за да не ви пари копривата, а след това я бланширайте в съд с гореща вода за около 3-5 минути. Извадете копривата и я оставете да се охлади, след което я нарежете на ситно. В тенджера задушете със зехтин нарязаните на дребно морков, картоф и лук, може да добавите и стрък пресен чесън. След като поомекнат зеленчуците, добавете нарязаната коприва и разбъркайте, добавете водата и солта. Супата се вари до готовност. Овкусява се с черен пипер и мента. Може и да се пасира, въпрос на вкус. Поднася се поръсена с белено конопено семе и резенче лимон. Да ви е сладко!