Тиквата – вкусна, ароматна и полезна
Есента е времето, когато тиквите се появяват по пазари и магазини, зареждат ни с красивите си цветове и причудливи форми. Тиквите са едни от главните действащи лица на празника Хелоуин, а печената тиква е нещото, което Душко Добродушков, героят от разказа на Елин Пелин, обича най-много на света. Освен вкусна и ароматна, тиквата е и изключително полезна за здравето. Тя е нискокалорична, усвоява се лесно от организма, добър източник е на калий, калций, фосфор, желязо, магнезий, витамини от група В, С, А, Е, К, РР и други важни елементи.
Тиквата подпомага храносмилането, полезна е за хората със стомашни проблеми, защитава стомашната и чревната лигавица. Богата е на фибри, благодарение на които създава и по-продължително чувство за ситост. Подходяща е при запек, защото има слабителен ефект. Тя е и мощен диуретик.
Тиквата е нискокалорична, съдържа бавноразграждащи се въглехидрати и консумирането й спомага за поддържане нивата на кръвната захар и инсулина в здравословни граници.
Тиквата се препоръчва при сърдечно-съдови заболявания, защото има високо съдържание на калий. Калият има важна роля за контролирането и поддържането на кръвното налягане в нормални граници, стимулира работата на сърдечния мускул.
Калият е важен и за скелетната мускулатура. Тиквата е отличен избор за храна след тренировка, защото калият съдейства за възстановяването на електролитния баланс в организма.
Тиквата е богата на пектин, който спомага за намаляване на холестерола в кръвта, което я прави подходяща храна при затлъстяване и атеросклероза.
-
НОРМА ДЖЕСТ
За по-добро храносмилане
-
НОРМА ФЕТ НОПАЛ
Регулация на теглото
-
НОРМА ФЕТ ПСИЛИУМ
Регулация на теглото
-
ХЕПА ДЖЕСТ
За по-добро храносмилане
Тиквата е полезна за зрението и имунната система. Високото съдържание на витамин С и витамин А спомагат за укрепването на имунната система в сезона на вирусите и настинките. Тиквата съдържа и важните за очите съединения лутеин и зеаксантин, които са важни за зрението и предпазват от дегенерация на макулата и катаракта. Комбинацията от антиоксиданти, желязо, витамини А и С намалява, и риска от развитие на ракови заболявания.
Тиквата оказва благоприятно въздействие върху нервната система, благодарение на високото си съдържание на магнезий и витамини от група В. Тиквата е богата и на аминокиселината триптофан, която има важна роля за производството на серотонин – хормонът на доброто настроение. Серотонинът оказва влияние и върху качеството на съня.
Витамин К отговаря за съсирването на кръвта, а желязото спомага за образуването на хемоглобина.
Благодарение на високото си съдържание на калий, фосфор и желязо, тиквата спомага за предпазване от остеопороза.
Тиквените семки се използват при вътрешни паразити – глисти и тении. Те са богати и на цинк, който повишава нивата на тестостерона и повишава мъжкото либидо. Тиквените семки поддържат и здравето на простатата.