Сусамовият тахан надминава многократно млечните продукти по съдържание на калций
Несъмнено млечните продукти са едни от най-леснодостъпните и добри източници на калций. Разпространено е мнението обаче, че едва ли не те са единственият източник на необходимия елемент. Много хора не биха могли да си представят ежедневието си без млечни изделия, защото ги консумират почти ежедневно в значителни количества. Истината е, че не е необходимо да се наливате с мляко, ако искате да покриете нуждата си от калций.
Освен млякото има и други храни, богати на лесноусвоим калций – зеленолистни зеленчуци (особено по-тъмните), бадеми, сардини. Първенец сред тях е сусамовият тахан.
Сусамовият тахан е богат на фосфор, лецитин, магнезий, калий и желязо. Съдържа метионин, който спомага за детоксикацията на черния дроб. Изобилства от витамини: Е, В1, В2, В3, В5, В15. Съдържа 20% чист протеин и надминава много от ядките по този показател. Богат е на добри, ненаситени мазнини и е лесен за усвояване, като подпомага храносмилането.
Сусамовият тахан може да се консумира самостоятелно, смесен с мед или друг естествен подсладител. Да се добави към рецепти за сладки, кексове, сурови торти и бисквити. Да обогати сутрешната овесена каша или мюсли.
Не на последно място, сусамовият тахан се приготвя лесно в домашни условия. Въпрос на избор е дали да използвате белен или небелен сусам. Таханът от небелени семена е малко по-тъмен и горчив на вкус. Не бива да се бърка с тахана от печени сусамови семена.
-
НОРМА ДЖЕСТ
За по-добро храносмилане
-
НОРМА ФЕТ НОПАЛ
Регулация на теглото
-
НОРМА ФЕТ ПСИЛИУМ
Регулация на теглото
-
ХЕПА ДЖЕСТ
За по-добро храносмилане
Ето и как да се приготвите ценното калциево лакомство вкъщи.
Необходими са ви:
1 ч.ч. или около 150 г сусамови семена (по избор – белени или небелени)
3-4 с.л. студенопресовано олио с неутрален вкус – сусамово олио или по-лек зехтин (възможно е да използвате и кокосово масло, но то ще придаде на готовия продукт характерен аромат, а и на по-хладно се втвърдява)
Щипка каменна сол
Начин на приготвяне:
- По желание преди да започнете смилането, можете да поизпечете за 2-3 минути без мазнина сусамовите семена. Това ще придаде приятен аромат на готовия тахан. Но трябва много да внимавате да не прегорите семената, защото вкусът им ще се развали, а и ценните вещества ще намалеят.
- Смелете семената в блендер или кухненски робот за 2-3 минути до получаването на трошлива пастообразна смес.
- Прибавете олиото и разбъркайте отново за 2-3 минути, като спирате уреда а няколко пъти и разбърквате с дървена лъжица.
- Трябва да се получи гладка и гъста смес. Затова ако е необходимо, разбъркайте още малко в блендера.
- Прибавете щипка сол и разбийте още няколко секунди.
- Пресипете в стъклен буркан и затворете плътно. Така ще издържи до около месец.
- Ако олиото изплува над гъстата част, преди употреба, разбъркайте с лъжица.
Добър апетит!