Суперхраната Спирулина

Спирулина платенсис са вид синьо-зелени водорасли, една от т.нар. суперхрани, представляваща концентриран източник на протеини, витамини, антиоксиданти и други полезни вещества. Хилядолетия наред хората са използвали водораслите като храна и средство за лечение на различни болести. Древните маи и ацтеките са изсушавали спирулина и са я добавяли към храната, която са консумирали, за да укрепват и подмладяват организма си.
Здравословните ползи на спирулина са толкова много, че дори НАСА са включили спирулина в менюто на астронавтите си по време на мисии в космоса. Спирулина:
- има изключителни детоксикиращи свойства и спомага за пречистване на тялото от тежки метали, токсини и замърсители
- укрепва имунната защита на организма и подобрява устойчивостта му към вируси, и бактерии
- намалява и облекчава симптомите при алергия
- подобрява мускулната сила и издръжливостта
- забавя стареенето на клетките и организма
- понижава холестерола и триглицеридите
- подобрява изгарянето на мазнините и спомага за потискане на апетита
- поддържа кръвното налягане в здравословни граници
- регулира чернодробните ензими и се грижи за здравето на черния дроб
- показва противотуморни свойства и предпазва от рак
- подпомага храносмилането и насърчава баланса на микрофлората в червата
- полезна е за очите
- подобрява фокуса и стабилизира нервната система
- спомага регенерацията на неврони и има лек антидепресантен ефект
- подобрява инсулиновата чувствителност и други
-
НОРМА ДЖЕСТ
За по-добро храносмилане
-
НОРМА ФЕТ НОПАЛ
Регулация на теглото
-
НОРМА ФЕТ ПСИЛИУМ
Регулация на теглото
-
ХЕПА ДЖЕСТ
За по-добро храносмилане
Спирулина представлява ценен неживотински източник на витамин В12, а от 50 до 70% от теглото й е белтък, съдържа всички незаменими аминокиселини и е един от най-концентрираните естествени източници на антиоксиданти. Съдържа 25 пъти повече витамин А от морковите и 50 пъти повече желязо от спанака, а съдържанието на витамин Е е 3 пъти по-високо от това в пшеничния зародиш. Богата е на витамини от група В, омега-3 и омега-6 мастни киселини, гама-линоленова киселина, желязо, калций, манган, магнезий, фосфор, йод, селен, хлорофил, витамин С, полизахариди и други. Днес спирулина се предлага под формата на таблетки, капсули или в прахообразна форма. Избирайте органична спирулина, която е отглеждана в източник с чисти води. Прахообразната спирулина лесно може да се добави към различни храни и напитки, макар че първоначално не всички възприемат специфичния й вкус и наситения й зелен цвят. Лесно може да се добави към смути, омлет, салата, паста, зърнена закуска – въпрос на вкус и въображение!