Сладоледът от златно мляко утолява глада за сладко и носи много ползи за здравето
Неведнъж сме чували думите: „Винаги съм гладен. Уж закусвам, а малко след като пристигна в офиса, си купувам нещо дребно за хапване. Енергията ми спада късно сутрин и единственото ми успокоение е, че обядът наближава. После следобед – пак същият сценарий…”
Ето това е класическо описание на въглехидратен тип човек или такъв, който изгаря въглехидратите бързо. Такива хора огладняват 2-3 часа след хранене и често се чувстват раздразнени и отпаднали, ако не хапнат нещо отново. Те се борят с килограмите, искат да отслабнат и в повечето случаи имат натрупани мазнини в коремната област. Получава се порочен кръг, в който приемането на повече захари и преминаването им в кръвта предизвиква още по-силен и неутолим въглехидратен глад.
В такива случаи е хубаво да се изгради режим с поне 4 часа разстояние между две хранения, като се избягват междинни закуски с неподходящи продукти – например пуканки и бисквити, както и приемането на каквито и да било храни след вечеря.
Тялото ни се задвижва от захари, от глюкоза. Това е неговото гориво. Ако се приемат и следователно изразходват повече въглехидрати, организмът не стига до мазнините и така те се трупат видимо по различни части на тялото.
Когато организмът премине към друг тип гориво – от въглехидрати към мазнини, започвате да огладнявате по-рядко и през по-големи интервали. Хормоните започват да работят във ваша полза и ви помагат да поддържате оптимално телесно тегло.
Навярно всеки от вас е опитвал т.нар. златно мляко, Според аюрведа това е една от най-полезните напитки с благотворно въздействие върху всички системи. В основата на оригиналната рецепта са прясно мляко и куркума на прах и някакъв подсладител (кафява захар, мед и др.). Вариант е да се прибави щипка канела и съвсем малко черен пипер на прах. Черният пипер отключва полезните свойства на куркумата, а те наистина са неизброими. Напоследък тази екзотична подправка се превърна в конвенционално средство за лечение, поради силните си противовъзпалителни и антиоксидантни свойства.
Днес обаче няма да ви говорим за куркумата, а ще ви дадем идея за вкусен и здравословен сладолед от златно мляко. Този вариант е напълно веган. Прясното краве мляко е заместено с кокосово – то придава допълнителна плътност и лесно се стяга във фризера, а и няма да сгрешим, ако кажем, че е много по-полезно от животинското мляко.
Време за приготвяне: 5 минути
Време за получаване на крайния продукт: 8 часа
Съставки за 8 порции:
2 кутии (по около 400 мл) кокосово мляко
4 резена (филийки) пресен джинджифил
щипка морска сол
¼ ч.ч. кленов сироп
2 ч.л. куркума на прах
½ ч.л. канела на прах
1/8 ч.л. черен пипер на прах
1 ч.л. екстракт от ванилия
1/8 ч.л. кардамон (по желание)
2 с.л. зехтин/ кокосово масло (по желание)
-
НОРМА ДЖЕСТ
За по-добро храносмилане
-
НОРМА ФЕТ НОПАЛ
Регулация на теглото
-
НОРМА ФЕТ ПСИЛИУМ
Регулация на теглото
-
ХЕПА ДЖЕСТ
За по-добро храносмилане
Начин на приготвяне:
- Поставете кокосовото мляко, джинджифила, кленовия сироп, куркумата, канелата, черния пипер и кардамона в дълбок съд и оставете на среден огън.
- Разбъркайте и оставете сместа да се сгорещи, но не да ври. Бъркайте често през това време.
- Отнемете от котлона и добавете ванилията. Разбъркайте.
- Опитайте как е на вкус. Може да добавите още куркума за по-силен аромат и вкус, кленов сироп – за повече сладост, канела – за повече топлина и мекота на вкуса, още щипка сол за балансиране на вкусовете.
- Оставете да изстине на стайна температура. Пъхнете в хладилника за 2-3 часа.
Извадете от хладилника и с помощта на цедка отстранете парчетата джинджифил. Разбъркайте добре. Тук можете да прибавите зехтин или кокосово масло, за да се получи по-мека консистенция.
- Ако разполагате с машина за бъркане на сладолед, разбъркайте за 15-20 минути. Така крайният продукт ще е по-кремообразен.
- Ако не разполагате с такава машина, просто поставете в подходящ съд и оставете във фризера за 5-6 часа, може и за през нощта.
- Извадете на стайна температура поне 10 минути преди да сервирате.
- Използвайте до 7 дни.
Насладете се на една великолепна сладост с множество полезни качества!