Освен вкусни, сладките картофи са богати на ценни вещества
Сладкият картоф може да се нарече суперзвезда сред земните зеленчуци. Може да се комбинира прекрасно с други зеленчуци в супи и задушени ястия, а освен това се получават вкусни и сладки пържени и печени на фурна картофки!
Сладкият картоф съдържа много витамин В6, който спомага за намаляването на веществото хомоцистеин в организма ни. То е свързано с редица дегенеративни заболявания, в това число и болести на сърцето.
Този тип картофи изобистват и от витамин С, който осигурява оптималното функциониране на имунната ни система, поддържа здравето на костите и зъбите, храносмилането и образуването на червени кръвни клетки. Благодарение на него раните зарастват по-бързо, а кожата изглежда опъната и е значително по-гладка, мека и еластична.
Сладкият картоф съдържа така ценният за здравето на костите ни витамин D, който отговаря и за функционирането на сърцето, нервната система, за състоянието на кожата и зъбите. Освен това в 100 г сладък картоф се съдържат 33 мг калций, който е от жизненоважно значение за всички костни структури в тялото ни.
-
НОРМА ДЖЕСТ
За по-добро храносмилане
-
НОРМА ФЕТ ПСИЛИУМ
Регулация на теглото
Сладките картофи съдържат бавноразграждащи се въглехидрати, които поддържат нивото на енергията в организма ни високо и постоянно. Наличното в зеленчука желязо пък осигурява синтеза на червени и бели кръвни телца, издръжливостта на стрес, оптималното функциониране на имунната система и преноса на кислород до всяка клетка.
Тези сладки зеленчуци са като енергиен щит срещу стреса. Съдържат ценния за нервната ни система елемент магнезий, който поддържа здравето на мускулите, костите, нервите, кръвоносните съдове.
Сладките картофи не повишават драстично нивото на кръвната захар, макар че са естествено сладки. Те са с нисък гликемичен индекс и захарите от тях бавно се освобождават в кръвта.
И, разбира се, антиоксиданти – сладките картофи изобилстват от витамин А. Богатството от каротеноиди поддържа здравето на очите, подобрява зрението, вида на кожата и предотвратява развитието на ракови клетки. Антоцианинът, който се съдържа в картофа, има силно изразени противовъзпалителни свойства.
Можете да консумирате сладките картофи под всякаква форма – просто дайте свобода на въображението и вкуса си. Едно важно условие обаче – добавете малко олио, за да извлечете в максимална степен полезните вещества от този зеленчук!