Скритите източници на захар, които е редно да избягваме
Всички знаем, че консумирането на много захар не е полезно за здравето ни, но какво всъщност означава „много захар”?
Според норми, определени от Световната здравна организация „много” е всяко количество, надвишаващо пет процента от дневния калориен прием. Тоест, човек, който приема средно около 2000 калории дневно, следва да сведе захарта до 25 гр.
Сигурно това ви се струва леснопостижимо, но 25 грама са капка в кофа с вода, сравнено с това, което в действителност консумираме. Освен очевидните и известни източници на захар съществуват и коварни продукти с неподозирано високо сладко съдържание.
Ето и някои от тях:
- Готов доматен сос за спагети, барбекю, зеленчукови ястия – едно овкусяване ще ви коства средно 4-5 гр. захар
- Някои сушени плодове като червени боровинки например – често те не просто биват сушени, а допълнително обработени и половин чашка от тях съдържа около 35 гр. захар.
- Фъстъчено масло – само две лъжици от него ви докарват около 4 гр. захар и дори това да не ви се струва много, следващия път когато си намазвате върху филийка, обърнете внимание на количеството, което употребявате.
- Плодови млека – една кутийка от тях ви осигурява разрешения дневен порцион от захар – цели 24 гр.
- Плодови пюрета и „натурални” сокове – изключително важно е да се внимава с приема на подобен вид продукти, тъй като често минават за здравословни, а освен консерванти съдържат не по-малко от 22-25 гр. захар.
-
НОРМА ДЖЕСТ
За по-добро храносмилане
-
НОРМА ФЕТ НОПАЛ
Регулация на теглото
-
НОРМА ФЕТ ПСИЛИУМ
Регулация на теглото
-
ХЕПА ДЖЕСТ
За по-добро храносмилане
Постоянно високия прием на захар може да окаже пагубно влияние върху глюкозния метаболизъм и да доведе до развитието на диабет. Канелата е една от най-старите подправки и едновременно с това показва изключителен ефект при третиране на болни от диабет като намалява нивата на кръвната захар. Канела Комплекс на Vitalis Pharma съдържа цейлонска канела, която е с ниско съдържание на кумарин. Канела Комплекс спомага за регулиране и поддържане на оптимална обмяна на глюкозата в организма.