Здравословната сила на черните суперхрани
Всички сме чували за полезните и здравословни зелени суперхрани. Но според редица проучвания, храните с тъмночервен, тъмнолилав, тъмносин и черен цвят представляват истинска съкровищница от хранителни вещества и съвсем спокойно могат да бъдат наречени черни суперхрани.
Черните суперхрани дължат цветовете си на антоцианините – водноразтворими пигменти от групата на флавоноидите с мощно антиоксидантно действие. Антоцианините са естествени антиоксиданти, а всички се нуждаем от антиоксиданти. Храните, богати на антиоксиданти подобряват здравословното състояние и предпазват клетките от вредното влияние на свободните радикали. Когато нивата на антиоксидантите в организма са по-ниски от тези на свободните радикали, поради неправилно хранене, тютюнопушене, излагане на токсини и замърсители, прием на много медикаменти и други, имунната система се претоварва, ускоряват се процесите на стареене, повишава се рискът от сърдечно-съдови, ракови и дегенеративни заболявания.
Антоцианините насърчават здравето на сърцето – защитните свойства на антоцианините ги превръщат в средство за превенция от сърдечно-съдови заболявяния. Редица изследвания показват, че тези съединения могат да предотвратят окисляването на LDL холестерола, което води до намаляване на кръвното налягане, подобрява кръвообращението, предпазва от образуване на тромби и плаки в артериите, намалява риска от инсулт и инфаркт.
В ролята си на мощни антиоксиданти, антицианините имат и силен противовъзпалителен ефект. Антицианините се свързват и укрепват различните видове колаген в меките тъкани, сухожилията и ставните връзки, което ги прави много важни в лечението и в превенцията на остеопорозата, както и за доброто състояние на кожата. Те защитават клетките от стареене и клетъчни видоизменения.
Кои са топ 5 на черните суперхрани?
Черен ориз – някога в Азия черният ориз е бил достъпна храна само на императора и неговото семейство, именно заради невероятните си ползи за здравето. Тъмният си пурпурен до черен цвят този ориз дължи на високото си съдържание на антоцианини. Черният ориз има най-висока концентрация на антоцианини от всяка друга храна.Черният ориз запазва външната си обвивка при консумация, което означава, че той е много по-богат на хранителни вещества и фибри. Богатото наличие на фибри влияе благоприятно върху работата на червата, подобрява перисталтиката и помага при проблеми с теглото. Черният ориз не съдържа глутен. Редовната му консумация спомага за намаляване риска от диабет тип 2, оказва контрол върху теглото, поддържа здравето на храносмилателната система, регулира нивата на холестерола и подобрява кръвообращението.
Корен от черна мака – мака е перуанска суперхрана, мощен адаптоген и антиоксидант, който се използва за подобряване на силата, издръжливостта и либидото. Мака може да има кремав, жълт, червен, сив и черен цвят. Проучванията показват, че черната мака е най-подходяща при умора на надбъбречните жлези, за подобряване на физическата енергия и познавателните способности. Тя има антидепресантни свойства и оказва благоприятно въздействие върху репродуктивното здраве на мъжете.
Черен сусам – има най-високо съдържание на антицианини, антиоксиданти и най-наситен аромат от всички видове сусам. Според Аюрведа черният сусам е храна, която помага срещу стареенето. Сусамът е богат на калций и цинк, което го прави незаменим за здравето на костите и ставите. Той намалява нивата на стрес и тревожност, предотвратява увреждането на клетките и ДНК, грижи се за здравето на кожата и косата.
-
НОРМА ДЖЕСТ
За по-добро храносмилане
-
НОРМА ФЕТ НОПАЛ
Регулация на теглото
-
НОРМА ФЕТ ПСИЛИУМ
Регулация на теглото
-
ХЕПА ДЖЕСТ
За по-добро храносмилане
Черен боб – този вид боб е по-богат на фибри и протеини от останалите видове боб. Черният боб има ниско съдържания на натрий, а е богат на калий, калций и магнезий, което допринася за регулиране на кръвното налягане. Има високо съдържание на важни за здравето на костната система хранителни вещества. Той е отличен източник на диетични фибри, които повишават чувството за ситост, поддържат стабилна кръвната захар и намаляват апетита. Черният боб е подходяща храна при наднормено тегло, метаболитни проблеми и сърдечно-съдови заболявания.
Гъбата чага – чага е наричана още “гъбата на безсмъртието” и е един от най-мощните антиоксиданти в света. Чага съдържа много високи нива на супероксид дисмутаза или SOD. Проучванията показват, че SOD действа като силен антиоксидант, има противовъзпалително действие и забавя процесите на стареене. Подобно на повечето лечебни гъби, чага е богата и на бетаглюкани, които повишават енергийните нива, подсилват функциите на черния дроб и мозъка. Чага има имуномоделиращи и имуностимулиращи свойства. Тя ограничава туморния растеж и повишава устойчивостта на организма към различни заболявания.