Ризото с карфиол вместо ориз
Звучи странно, нали? Как така карфиолът може да замести ориза?
Именно текстурата на карфиола го прави идеален заместител на ориза. С едно огромно предимство – когато използвате карфиол, си спестявате огромно количество въглехидрати. Предлагаме ви да опитате следното просто, но много вкусно ястие – карфиолено ризото без ориз. Зеленчуците може да варират според сезона или по ваш избор. Може да гарнирате със сос и различни семена – слънчогледови, конопени, сусамови. А и рецептата не съдържа животински продукти, така че е подходяща за всички, които постят или се придържат към веган начин на хранене.
Необходими продукти:
1 голяма глава карфиол
1-2 чаши смесени зелении (тук експериментирайте както със зеленолистни, така и с различни пресни билки)
1 чаша гъби (видът е по избор)
1 червена чушка, сладка, нарязана на ситно
1-2 скилидки чесън, намачкани и наситнени
1 малка глава червен лук
2 с.л. зехтин или кокосово масло
сол и черен пипер на вкус
За гарниране:
Много подходящи са леко пикантните сосове – можете да се снабдите с готов.
Поръсете с равни части семена – слънчогледови, конопени, сусамови или с един вид от споменатите.
Ако предпочитате ядки, използвайте натрошено сурово кашу.
-
НОРМА ДЖЕСТ
За по-добро храносмилане
-
НОРМА ФЕТ НОПАЛ
Регулация на теглото
-
НОРМА ФЕТ ПСИЛИУМ
Регулация на теглото
-
ХЕПА ДЖЕСТ
За по-добро храносмилане
Начин на приготвяне:
- За да подготвите карфиола, първо го смелете в блендер или кухненски робот за около 10-15 секунди, докато се получат малки парчeнца, подобни на оризови зрънца.
- После поставете върху хартия, разстелете го добре и притиснете с чиста кърпа за около минута, за да отстраните излишната влага.
- Загрейте зехтина в дълбок тиган и задушете леко чесъна и лука. Оставете ги на котлона за още 2 минути, докато пуснат аромата си.
- Прибавете гъбите и зеленолистните зеленчуци (без билките). Когато гъбите поомекнат, изсипете и карфиола.
- Оставете на котлона за около 5 минути, като разбърквате често. Карфиолът трябва да е мек и леко хрупкав, а не да е като сварен.
- Накрая прибавете и пресните зелени билки и подправки и червената чушка.
- Прехвърлете в голяма купа и поръсете със семена и/или ядки по избор. Гарнирайте със сос.
Това ястие е нещо средно между ризото, табуле и салата. Леко, но засищащо. Нискокалорично, но хранително и изобилстващо от полезни вещества.
Добър апетит!