Кестените – вкусни и полезни. Рецепти с кестени и тиква
Кестените са ценен източник на хранителни вещества. Те са богати на минерални соли, главно калий, фосфор, калций, магнезий, натрий и желязо, съдържат още целулоза, скорбяла, декстрин, ябълчена, лимонена и млечна киселина, както и голямо количество лецитин.
Кестените са много полезни защото:
- Кестените имат високо съдържание на фибри – диетичните фибри биват разтворими и неразтворими. Кестените съдържат предимно неразтворими фибри, които подпомагат по-бързото освобождаване на чревния тракт.
- Кестените имат високо съдържание на въглехидрати – това прави кестените идеална храна при големи физически и умствени натоварвания. Те осигуряват стабилни нива на енергия, която се освобождава постоянно и бавно. Консумирането на кестени подпомага функцията на нервната система.
- Кестените са богати на минералите мед и манган – медът е минерал, който подпомага здравината на костите, помага за образуването на червените кръвни клетки и стимулира нервната система.
Манганът е антиоксидант, който спомага за елиминиране на вредното влияние на свободните радикали и намалява риска от рак и сърдечно-съдови заболявания. - Кестените имат високи нива на витамини от група В – витамините от група В подобряват мозъчната функция, участват в разграждането на протеини, въглехидрати и мазнини, спомагат производството на червени кръвни клетки и подобряват общото състояние на кожата.
Освен високи нива на витамини от група В, кестените са богати на фолиева киселина, тиамин и рибофлавин.
Познаваме вкуса на кестените от печения и варения им вариант, но всъщност кестените фигурират в много вкусни и лесни за приготвяне рецепти. Предлагаме две здравословни, апетитни и богати на вкусове и аромати рецепти с кестени:
Тиква с кестени и мащерка
Необходимите продукти:
– около 800 грама тиква
– 250 грама сварени и обелени кестени
– 1 глава червен лук, нарязан на полумесеци
– Гхи
– 2 щипки индийско орехче
– Млян черен пипер
– 1/2 връзка прясна мащерка или суха мащерка на вкус
Начин на приготвяне:
Нарязваме тиквата на кубчета и я сваряваме в подсолена вода за около 5 минути. След това я изцеждаме добре от водата. Слагаме гхи в подходящ съд (да покрие дъното) и задушаваме лука, добавяме тиквата, кестените, черния пипер и мащерката. Доливаме малко топла вода. Изчакваме да заври и поставяме капак върху съда. Задушаваме за около 15 минути. Добавяме сол и индийско орехче. Разбъркваме и държим под похлупак още 2-3 минути.
Нарязваме тиквата на кубчета и я сваряваме в подсолена вода за около 5 минути. След това я изцеждаме добре от водата. Слагаме гхи в подходящ съд (да покрие дъното) и задушаваме лука, добавяме тиквата, кестените, черния пипер и мащерката. Доливаме малко топла вода. Изчакваме да заври и поставяме капак върху съда. Задушаваме за около 15 минути. Добавяме сол и индийско орехче. Разбъркваме и държим под похлупак още 2-3 минути.
-
НОРМА ДЖЕСТ
За по-добро храносмилане
-
НОРМА ФЕТ НОПАЛ
Регулация на теглото
-
НОРМА ФЕТ ПСИЛИУМ
Регулация на теглото
-
ХЕПА ДЖЕСТ
За по-добро храносмилане
Ароматен ориз с кестени
Необходимите продукти:
– 1 ч.ч. ориз басмати
– Около 20 броя сварени кестени
– 30 грама стафиди
– 1 дафинов лист
– Пръчица канела
– 2 шушулки кардамон или кардамон на прах
– 1 с.л. черен сусам
– Сол на вкус
– Гхи
Начин на приготвяне:
Слагаме гхи в подходящ съд, колкото да покрие дъното и задушаваме подправките в мазнината. Добавяме кестените и стафидите. След 2-3 минути добавяме измития ориз и доливаме вода, колкото да покрие сместта с 1 пръст. Изчакваме да заври, разбъркваме, слагаме капак и оставяме на много слаб огън за десетина минути. Накрая добавяме солта и поръсваме с черен сусам. Можем да добавим и семена от нар по желание.
Слагаме гхи в подходящ съд, колкото да покрие дъното и задушаваме подправките в мазнината. Добавяме кестените и стафидите. След 2-3 минути добавяме измития ориз и доливаме вода, колкото да покрие сместта с 1 пръст. Изчакваме да заври, разбъркваме, слагаме капак и оставяме на много слаб огън за десетина минути. Накрая добавяме солта и поръсваме с черен сусам. Можем да добавим и семена от нар по желание.