Растителният заместител на желатина агар-агар
Агар-агар е продукт с растителен произход, получен от червени водорасли. Агар-агар представлява растителен заместител на желатина. Той има широко приложение при приготвянето на желирани храни и десерти, сладолед, както и за сгъстяване на сосове. Признат е за най-силно желиращото средство. Той няма вкус, цвят или мирис. Стяга по-бързо и по-силно от желатина, дори и на стайна температура. Богат е на фибри и няма калории. Продава се на прах или люспи. Може да се използва от хора, които се придържат към специален хранителен план, от вегани и вегетарианци, защото има растителен произход. Освен като желиращо средство в кулинарията агар-агар се използва и като среда, използвана в лабораториите за отглеждане на микроби и микроорганизми.
Агар-агар съдържа около 80% фибри. Той е добър източник на калций, манган, магнезий, желязо и фолиева киселина. Агар-агар има и здравословни ползи за организма:
Насърчава храносмилането
Агар-агарът подпомага храносмилането и перисталтиката. Благодарение на богатото си съдържание на фибри, той действа като естествено слабително средство. Редица изследвания показват, че повишеният прием на фибри е превенция срещу стомашно-чревни проблеми, язви, киселинен рефлукс, хемороиди и други. Агар-агарът е и отличен пробиотик, защото в червата се превръща в основа за растеж на полезни бактерии.
Намалява апетита и подпомага отслабването
Фибрите в агар-агар се движат бавно в храносмилателния тракт и така увеличават чувството за ситост, стимулират метаболизма и спомагат за намаляване на апетита. Агар-агар помага и за намаляване на нивата на лошия холестерол. Проучване показва, че допълването с агар-агар в продължение на 12 седмици води до значителна загуба на тегло на участниците в сравнение с контролната група.
Укрепва костите
С напредване на възрастта започваме да губим костна плътност, повишава се рискът от фрактури, остеопороза и остеопения, а растителният желатин е богат на няколко хранителни вещества, които имат важна роля за здравето на костите. Високото съдържание на калций в агар-агар осигурява здравината на костите и зъбите, а манганът в него спомага за изграждането на съединителната тъкан и костите.
-
НОРМА ДЖЕСТ
За по-добро храносмилане
-
НОРМА ФЕТ НОПАЛ
Регулация на теглото
-
НОРМА ФЕТ ПСИЛИУМ
Регулация на теглото
-
ХЕПА ДЖЕСТ
За по-добро храносмилане
Помага за предотвратяване на анемия
Анемията е състояние, което се характеризира с намален брой червени кръвни телца или казано по друг начин, състояние, при което в организма има дефицит на желязо. 30 грама агар-агар дневно осигуряват 33% от необходимото за насърчаване производството на червени кръвни телца и намаляване риска от анемия количество желязо. Хубаво е с цел подобряване усвояването на желязото, консумацията на агар-агар да се комбинира с богати на витамин С плодове и зеленчуци.
Може да регулира кръвната захар
Агар-агар е богат източник на фибри, а фибрите забавят усвояването на захарта в кръвта. Това може да помогне за поддържане на стабилността на кръвната захар, но изследванията, свързани с ефекта на агар-агар върху кръвната захар все още са недостатъчни. Необходими са още изследвания, за да се установи до колко може да бъде полезен растителният желатин в поддържането на стабилни нива на кръвната захар в сравнение с другите, богати на фибри храни.