Портокаловият сок – полезен и коварен
Установено е, че в западните страни 80 % от хората пият поне веднъж седмично плодови сокове, а 76 % от хората вярват, че те са напълно здравословни. И все пак добре е да имате едно наум. Плодовите сокове могат да крият и известни рискове.
Тук даже не става въпрос за това, че сокът от ябълка например, се прави от ябълков концентрат, който в много случаи се внася от места като Китай, а както ни е известно, най-многолюдната страна в света от години си позволява да използва пестициди с арсеник – метал, който има лошата слава на причинител на ракови и сърдечни заболявания.
Не, тук имаме предвид нещо друго. Замисляли ли сте се защо дори марките, които ни убеждават, че техните продукти са 100 % натурални имат един и същи вкус всеки път, и все пак не досущ като този на прясно изцедения портокалов сок? Големите производители следват утвърдени в бизнеса практики за масово производство, а те включват изкуствено подслаждане. Производителите на сокове прибягват до тях, за да се убедят, че вкусът във всяка една кутия ще е с еднакво качество и действително ще се доближава до този на истинския портокалов вкус.
Но дори да си правим в къщи прясно изцеден портокалов сок е добре да знаем следните неща:
Губят се ценни вещества
Портокалите са богати на антиоксиданти като каротеноиди, флавоноиди, витамин C, лутеин, зеаксантин (съединение, което има важна роля в предотвратяването на макулна дегенерация, т.е влошаване на зрението и когнитивни увреждания), фолиева киселина и редица минерали. Голяма част от тези полезни вещества се губят при превръщането на плода в сок. Каротеноидите и витамин C намаляват с от 3 до 18 %, а флавоноидите и фибрите до към 10 %. За сметка на това биодостъпността (усвояването на веществата) се подобрява значително, което компенсира загубите.
-
НОРМА ДЖЕСТ
За по-добро храносмилане
-
НОРМА ФЕТ НОПАЛ
Регулация на теглото
-
НОРМА ФЕТ ПСИЛИУМ
Регулация на теглото
-
ХЕПА ДЖЕСТ
За по-добро храносмилане
Пълен е със захар
В зависимост от използваните плодове количеството захар в един плодов сок може спокойно да задмине някои безалкохолни напитки. Но, това е друг вид захар. В случая – фруктоза. Какъв е проблемът тогава? Когато човек яде плодове в естествения им вид, те се усвояват бавно, заради наличието на фибри и това отнема време, докато бъдат смлени. При пиенето на плодов сок този процес се спестява на организма, фибрите са премахнати и сокът, съответно и захарите в него, се усвояват изключително бързо. Захарта навлиза в кръвния поток и започва да увеличава кръвната захар. За да намали нивото – панкреасът започва да отделя хормона инсулин. Ако панкреасът отделя прекомерно много инсулин, клетките спират да реагират и довеждат до състояние, познато като инсулинова резистентност. Това едва ли ще се случи само от прием на сокове, но определено може да влоши нещата.
Киселинност
Повечето плодове са леко киселинни, портокалите обаче са доста киселинни. Ако вече имате някакви стомашни проблеми като гастрит, язва на стомаха, дванадесетопръстника, имате повишена киселинност на стомашния сок или някакви други заболявания на червата, то трябва да знаете, че портокалите са изключително коварни за вас. В случай че страдате от някоя от изброените болести, но много ви се пие портокалов сок, то никога не пийте консервиран, а само прясно изцеден, при това най-добре го разреждайте с много вода.
Натоварва черния дроб
И на последно място, но пък изключително важно – фруктозата действа като алкохол, т.е. токсин за черния дроб, а както знаем черният дроб е най-важният орган в храносмилателната система. Освен, че е пречиствателна станция на организма ни, той изпълнява още над 100 различни функции в човешкото тяло – от съхраняване на ценни вещества до регулиране на хормоните. Ако неговите функции са нарушени или затруднени, целият организъм страда.