Скритите ползи от консумирането на зелен чай
Напитката зелен чай се приготвя от листата на чаеното растение Camellia sinensis. Почти няма друга напитка или храна, която да е известна с толкова много лечебни свойства като зеления чай.
Китайската традиционна медицина е използвала зеления чай за лечение на почти всички болести, а съвременните изследвания доказват, че редовната употреба на зелен чай наистина има изключително добър ефект при редица заболявания.
Основните ефекти от консумацията на зелен чай са:
– антиоксидантен
– противовъзпалителен
– противораков
– антирадиационен
Зеленият чай е шампионът на антиоксидантите. Антиоксидантите, които се съдържат в него забавят клетъчното стареене, спомагат детоксикацията на тялото и избавянето от устойчивите органични замърсители.
Зеленият чай облекчава артритни състояния и проблеми със ставите.
Установено е, че употребата на чая или негови екстракти потискат развитието на раковите клетки.
Тианинът, който се съдържа в зеления чай подобрява настроението, спомага за намаляване на стреса и действа отпускащо без усещане за сънливост.
Други изследвания проучват ползите на зеления чай извън посочените по-горе и установяват, че консумацията му има много добри резултати за:
-
НОРМА ДЖЕСТ
За по-добро храносмилане
-
НОРМА ФЕТ НОПАЛ
Регулация на теглото
-
НОРМА ФЕТ ПСИЛИУМ
Регулация на теглото
-
ХЕПА ДЖЕСТ
За по-добро храносмилане
Здрави зъби и венци
Изследване, публикувано в Preventive Medicine показва, че пиенето на поне една чаша зелен чай дневно увеличава шансовете за запазване здравето на зъбите с напредване на възрастта. Можем да се радваме на този ефект обаче само ако пием чая без захар.
Изследване на група японски стоматолози показва, че редовната употреба на зелен чай подпомага зъбното здраве и укрепва венците. Те твърдят, че ” зеления чай намалява три основни показателя на възпалителни процеси в устата – образуване и натрупване на гной, кръвотечение и загуба на зъбна тъкан “.
Според тях, лечебните свойства на зеления чай по отношение на зъбите и венците се дължат на съдържащия се в него мощен антиоксидант катехин. Катехините убиват бактериите в устната кухина, които са свързани с появата и развитието на кариеси и парадонтоза.
Превенция от инсулт
Японски изследователи стигат до заключението, че хората, които пият ежедневно поне по две чаши зелен чай, имат 20% по-малка вероятност да получат инсулт. Обект на изследването са били 82 000 възрастни японци в рамките на 13 години.
Инсултът се случва, когато кръвен съсирек блокира артерия в мозъка или когато се спука кръвоносен съд. Това води до прекъсване на жизненоважния приток на кръв към мозъка, мозъчните клетки започват да умират, увреждайки мозъка и оказвайки влияние върху човешките действия (реч, движение и памет), контролирани от тази част на мозъка, където е настъпил инсултът.
Д-р Йошихиро Кокубо разкрива, че редовния навик за консумиране на зелен чай допринася до голяма степен за здравето на сърдечно-съдовата система и отчасти предотвратява образуването на кръвни съсиреци.
Катехините в зеления чай спомагат за регулиране на кръвното налягане и подобряват притока на кръв. Те са силни антиоксиданти, имат противовъзпалителни свойства и намаляват риска от инсулт.
Полезен е за мозъка
Според учените зеленият чай подобрява няколко вида когнитивни функции и в частност работната памет. Специалисти от университета в Базел установяват, че зеленият чай увеличава мозъчната ефективност. Учените наблюдават значителни подобрения при извършването на задачи, свързани с работната памет при хора, консумиращи зелен чай.
Изследвания показват, че зеленият чай предпазва клетките на мозъка от разрушаване и така намалява риска от заболявания като Паркинсон и Алцхаймер.