Ползи за здравето от аспержите
Аспержите (Asparagus officinalis) са зеленчуци, които произхождат от Европа, Западна Азия и Северна Африка, като до този момент са познати повече от 300 вида.
Известни са три основни сорта: зелен (американски или британски), лилав (френски) и бял (испански или холандски), но най-често срещан е зеленият вид.
Една чаша сурови аспержи съдържа приблизително:
- 27 калории
- 3 грама протеин
- 5 грама въглехидрати
- 3 грама фибри
- 271 милиграма калий
- 70 микрограма витамин В9
- 55,7 микрограма витамин К
- 013 IU витамин А
- 7,5 милиграма витамин С
- 2,9 милиграма желязо
- 0,2 милиграма витамин В1
- 0,3 мед
- 0,2 милиграма витамин В2
- 1,3 микрограма витамин В3
- 0,1 милиграма витамин В6
Аспержите са един изключително полезен зеленчук. Имат ниско съдържание на мазнини и високо съдържание на витамини и минерали, имат диуретично действие и помагат за поддържане на здравословни нива на холестерола и кръвното налягане.
Аспержите имат редица здравословни ползи:
Добър източник на витамин К
Високото съдържание на витамин К в аспержите допринася за съсирването на кръвта, подобрява здравето на костите и поддържа здравето на сърцето, като възпрепятства втвърдяването на артериите.
Високо съдържание на витамин В1 и фибри
Доказано е, че витамин В1 помага на организма да преобразува въглехидратите в енергия, което е от голямо значение за метаболизма, а също така витамините от група В спомагат за регулиране нивата на кръвната захар.
Една порция аспержи съдържа повече от един грам разтворими фибри, за които е известно, че понижават риска от сърдечно-съдови заболявания. В организма те се преобразуват в лепкава маса, която от своя страна съдейства за улавянето на мазнини, захари, бактерии и токсини, и спомага за тяхното изхвърляне от организма по естествен начин. Твърдите компоненти на неразтворимите фибри, открити в аспержите, спомагат за почистване на лигавицата на храносмилателния тракт.
Има редица доказани ползи от високия прием на фибри, като предпазване от стомашно-чревни проблеми, язва на дванадесетопръстника, запек, хемороиди, намаляване на риска от затлъстяване, нивата на кръвното налягане и серумния холестерол.
-
ИМУНОЦИН
Против паразити, вируси, бактерии и гъбички
-
ИНФЛУСТОП АРТРОСПИРА
Детоксикация и защита от вирусни инфекции
-
ИНФЛУСТОП ВОДОРАСЛИ
Детоксикация и защита от вирусни инфекции
-
ИНФЛУСТОП ФОРС
Детоксикация и защита от вирусни инфекции
Имат противовъзпалителни, антиоксидантни и диуретични свойства
Открити са два класа антиоксиданти в аспержите – феноли и флавоноиди, които помагат при профилактиката на сърдечните заболявания, диабет тип 2 и някои видове рак.
Съдържанието на антиоксиданта глутатион спомага за контролиране на възпалителните процеси, забавя процеса на стареене и защитава кожата от слънчево увреждане.
Аспержите съдържат и сапонини, аскорбинова киселина и фруктоолигозахариди, които притежават антитуморен ефект.
Посредством съдържанието на специални химикали, аспержите стимулират производството на урина, предотвратяват подуването на корема и по този начин организмът се освобождава от излишната сол и течности.
Аминокиселината аспарагин в този зеленчук също допринася за отделянето на урина, като това е изключително важно при хора с високо кръвно налягане и други заболявания, свързани със сърцето.
Консумацията на аспержи спомага предотвратяването на образуване на камъни в бъбреците.
Подхранват храносмилателния тракт и допринасят за здравословна бременност
Пребиотичните съединения в аспержите благоприятстват наличието на полезни бактерии в червата, като това повишава абсорбцията на хранителни вещества и намалява риска от рак на дебелото черво.
Според някои изследвания, консумацията на аспержи оказва положителен ефект при жени в детеродна възраст и при наличие на бременност, поради съдържанието им на витамин В9. Витамин В9 допринася за правилното развитие на невралната тръба на плода, спомага усвояването на витамин В12 и витамин С, образуването на червени кръвни клетки и производството на ДНК.
Помагат в борбата с рака
Аспержите предпазват от рак на простатата. Спред проучванията, екстрактът Asparagus Iaricinus проявява селективна цитотоксичност към раковите клетки, особено при рак на простатата
Глутатионът, който съдържат аспержите също спомага за унищожаване на канцерогените и играе изключително важна роля в имунната функция.
Поддържат кожата здрава
Съдържанието на витамините А, С, Е и бетакаротин оказват положителен ефект върху кожата, като я защитават от слънчеви изгаряния и намаляват риска от появата на канцерогенни заболявания.