Полезни храни при рак на гърдата
Ракът на гърдата е най-честото злокачествено заболяване при жените. В риск от това заболяване са всички жени, а ранното му откриване и превенцията са много важни. Все повече изследвания показват, че промените в хранителните навици и физическите упражнения могат да предотвратят до 30% от случаите на рак на гърдата. Физическата активност и здравословната диета могат дори да играят по-голяма роля при профилактиката на рака на гърдата, отколкото при контрола върху теглото – “жените с наднормено тегло, които упражняват 150 минути седмично физическа активност и консумират много плодове и зеленчуци, имат по-малък риск от развитие на рак на гърдата, отколкото жените с нормално тегло, при които липсва физическа активност и консумират малко плодове и зеленчуци”, казва д-р Мари Мариан.
Все повече изследвания се правят, за да се установи какво точно и как в следните храни, семена и подправки стимулира имунната система, предотвратява или забавя растежа на заболяването:
Куркума
Куркумата е основната съставка в букета от подправки, наречен къри и е една от най-лечебните билки в света. Активната съставка в куркумата е съединението куркумин. Редица лабораторни изследвания върху раковите клетки показват, че куркумата има противотуморен ефект. Най-добър ефект куркумата показва при рак на гърдата. Може да се използва самостоятелно или да се комбинира с лекарствена терапия.
Зелени листни зеленчуци
Смята се, че броколите съдържат съединения, които блокират туморния растеж. Превенция срещу злокачествени образувания дава и консумирането на брюкселско зеле, карфиол, зеле, кейл и други.
Чесън и лук
Чесънът и лукът съдържат серни съединения, наречени алилсулфиди, които възпрепятстват разрастването на туморите, в частност тези на гърдата. Те подпомагат апоптозата (клетъчната смърт) на раковите клетки.
Ябълки
И тук важи поговорката “ябълка на ден, пази лекаря далеч от мен”. Важното е да хапвате ябълките с корите, защото те са богат източник на антиоксиданти, фибри и други съединения, необходими в борбата с клетъчните изменения. Лабораторните изследвания показват, че ябълковата кора може действително да се бори срещу разпространението на раковите клетки.
Нар
Нарът е вкусно и здравословно допълнение, което помага за спиране растежа на туморните клетки. Сокът от нар е особено ефективен при лечение на рак на гърдата и рак на простатата.
Орехи
Орехите са богати на много хранителни вещества и здравословни омега-3 мастни киселини, които помагат на организма да се бори с възпалението. Изследванията показват, че фитостеролите в орехите блокират рецепторите на естрогена в раковите клетки на гърдата и така забавят развитието им.
Риба
Сьомга, скумрия, риба тон, сардини – всички те са богати на омега-3 мастни киселини. Рибата е чудесно допълнение към здравословната диета, защото специалистите предлагат ограничаване на приема на червени и преработени меса при всички ракови заболявания. Съдържащите се в рибата, особено в сьомгата, омега-3 мастни киселини имат силни противовъзпалителни свойства, но и способстват за намаляване на различни отклонения на клетъчно ниво.
Ленено семе
Изследванията показват, че консумацията на ленено семе понижава риска от развитие на рак на гърдата с 28% при жените след менопазуза. Това се дължи на съдържащите се в лененото семе лигнани. Според проучване, публикувано в Applied Physiology, Nutrition and Metabolism, лигнановият обмен прави връзка с естрогенните рецептори, от което следва стопиране на атаката на благоприятстващите рака на гърдата естрогени.
Соя
Мненията на специалистите са противоречиви относно ползите на соята в превенцията на рака на гърдата. Американски учени твърдят, че приемът на соя и соеви продукти може да намали риска от развитие на рак на гърдата. Според последните изследвания соевите изофлавони намаляват риска от появата на ракови клетки. Учените са установили, че рискът от рак на гърдата намалява значително и при тези жени, които в детската си възраст са консумирали повече соя.
-
НОРМА ДЖЕСТ
За по-добро храносмилане
-
НОРМА ФЕТ НОПАЛ
Регулация на теглото
-
НОРМА ФЕТ ПСИЛИУМ
Регулация на теглото
-
ХЕПА ДЖЕСТ
За по-добро храносмилане
Ярко оцветени плодове и зеленчуци
Когато става дума за превенция на рака на гърдата, помислете за консумиране на повече ярко оцветени плодове и зеленчуци като моркови, домати, сладки чушки, пъпеши, спанак и други. Изследванията показват, че жените, които имат по-високи нива на каротеноиди в кръвта си, имат и по-нисък риск от рак на гърдата. Каротеноидите са естествените пигменти, които придават ярките цветове на плодовете и зеленчуците – затова се хранете цветно.
Горски плодове
Боровинки, къпини, малини и ягоди – вкусни и полезни плодове, съдържащи мощни противовъзпалителни и антиоксидантни съединения, които могат да помогнат в превенцията срещу рака. Според специалистите високата концентрация на фитохимикалите в горските плодове, наречени антоцианини забавя развитието на предраковите клетки и не допуска образуването на нови кръвоносни съдове, които подхранват злокачествените клетъчни изменения, намалява туморния растеж и понижава риска от рак на гърдата.
Зелен чай
Зеленият и белият чай съдържат катехини, които показват превантивна ракова дейност и спомагат за забавяне на туморния растеж, включително и при рак на гърдата.