Подправките са най-богатите на антиоксиданти храни
Макар че вече и през зимния сезон се намират всякакви плодове и зеленчуци, те невинаги се оказват добри и качествени източници на витамини, минерали и антиоксиданти. Ако решим да се храним само със сезонна продукция, то изборът ни се стеснява значително.
Знаете ли кои са едни от най-мощните източници на антиоксиданти през зимата?
Може да ви звучи странно, но това са определени билки и подправки.
Количествата на антиоксидантите се определят чрез нивото на т.нар. капацитет на абсорбиране на кислородни радикали. Колкото по-висока е тази стойност, толкова по-добре. Храните, богати на антиоксиданти намаляват значително риска от възпалителни и дегенеративни процеси, както и от ракови заболявания.
По-студеното време подтиква към използването на ароматните подправки, като: кане;а, джинджифил, кардамон, карамфил, розмарин, салвия. Всички те имат висока степен на абсорбиране на кислородни радикали. При карамфила тази стойност е най-висока – 314 446. Канелата е на трето място с 267 536. Само сравнете с така ценените и полезни боровинки, при които стойността е 6552.
Подправките консумирайте под формата на ароматен чай, добавяйте ги смело към супи и топли ястия. Поръсете с канела кафето си, а с розмарин, босилек или салвия – сутрешната си филийка с масло.
Предлагаме ви и една рецепта за чай с подправки, който ще ви сгрее, ободри и зареди с енергия.
-
НОРМА ДЖЕСТ
За по-добро храносмилане
-
НОРМА ФЕТ НОПАЛ
Регулация на теглото
-
НОРМА ФЕТ ПСИЛИУМ
Регулация на теглото
-
ХЕПА ДЖЕСТ
За по-добро храносмилане
Необходими са ви:
1 пръчка канела или 1 ч.л. канела на прах
1 ч.л. джинджифил на прах
1 ч.л. кардамон
4-5 пъпки карамфил
2-3 звездички анасон
1 ч.л. индийско орехче
3 ч.л. черен чай
1 ч.ч. пълномаслено мляко
кафява захар на вкус
Млякото може да бъде и ядково, а черният чай може да се замени с друг (например ройбос), в случай че избягвате консумирането на повече кофеин.
Начин на приготвяне:
Млякото се слага на котлона да заври и към него се добавят подправките. Счита се, че млякото извлича по-добре полезните им свойства от водата. Температурата се намалява и сместа се остава да къкри 3-4 минути.
После се прибавя вода, колкото за 1-2 чаши готов чай.
Когато отново заври, се прибавя чаят, който се оставя да поври на бавен огън няколко минути.
Сместа се прецежда и се подслажда.
Чаят се консумира, докато е топъл.