Ориз масала (Зеленчуков подправен ориз)
Аюрведична рецепта, 4-5 порции
Това ястие е идеално за късна пролет-ранно лято. Вкусно е, готви се бързо и е идеално, ако не разполагате с много време за готвене.
Съставки
2 чаши ориз басмати
½ чаша нарязани тиквички
½ чаша зелен боб, нарязан
½ чаша пресен грах (моркови, картофи, карфиол или броколи може да бъдат заместени спрямо конституцията)
½ чаена лъжичка семена от кимион
½ чаена лъжичка семена от черна горчица
¼ чаена лъжичка куркума
1 щипка асафетида (хинг)
2 щипки сол
12-14 карамфилчета – цели
парче пресен джинджифил – обелен и нарязан на парчета
2 пръчици канела, натрошени
6-10 дафинови листа
10 кардамонови шушулки, цели
1 щипка лют червен пипер
3 скилидки чесън, нарязан наситно
½ чаша гхи
1 супена лъжица кокос
½ чаша кориандър, пресен, нарязан
1 лайм
-
ИМУНОЦИН
Против паразити, вируси, бактерии и гъбички
-
ИНФЛУСТОП АРТРОСПИРА
Детоксикация и защита от вирусни инфекции
-
ИНФЛУСТОП ВОДОРАСЛИ
Детоксикация и защита от вирусни инфекции
-
ИНФЛУСТОП ФОРС
Детоксикация и защита от вирусни инфекции
Приготовление
Измийте ориза два пъти. Измийте и нарежете зеленчуците.
Сложете нарязания джинджифил и ¼ чаша кориандър в блендер, заедно с кокоса и ½ чаша вода. Блендирайте до получаване на течна смес.
Загрейте гхито в тенджера и добавете семената от горичца, кимион, куркумата и хинг и гответе докато се отворят горчичените семена. Добавете карамфила, дафиновия лист, кардамона и канелата. Загрейте докато подправките си пуснат аромата и добавете към сместа, сложете чесъна и солта и запържете докато чесънът леко покафенее. Разбъркайте зеленчуците и ориза добре. Добавете лютия червен пипер. Сипете 5 чаши вода и оставете да заври. Намалете огъня и покрийте с открехнат капак. Варете докато зеленчуците и ориза омекнат – около 18-20 минути. Сложете в съд за сервиране и изцедете пресен лимонов сок отгоре. Поръсете с нарязания кориандър и кокос преди поднасяне.