Маслото от крил – уникалната комбинация от омега-3 мастни киселини и астаксантин
За правилното функциониране на всички клетки в организма и за поддържането на добро здраве, човешкото тяло се нуждае от полезните омега-3 мастни киселини. Редица изследвания потвърждават и доказват благоприятните ефекти, които те оказват върху здравето. Омега-3 мастните киселини балансират естествения противовъзпалителен отговор на тялото, подобряват имунната и сърдечно-съдовата функция, мозъчната функция и емоционалния баланс, подвижността и функциите на ставите, състоянието на кожата.
Рибеното масло е един от най-популярните здравословни продукти, именно поради високото си съдържание на омега-3 мастни киселини. Алтернатива на рибеното масло е маслото от крил, което през последните години е един от най-проучваните и предпочитани източници на омега-3 мастни киселини.
Какво представляват крилът и маслото от крил?
Крилът представлява дребно ракообразно, подобно на скарида, зоопланктон, който е разпространен почти навсякъде в Световния океан. Крил на норвежки език означава “храна за китове”. Най-популярният вид крил, който се използва и влага в хранителните добавки е антарктическият крил, при който вероятността да е замърсен с токсични продукти е изключително нисък. Крилът се храни основно с фитопланктон или микроскопични морски водорасли. Той няма как да акумулира опасни нива на тежки метали, живак и други токсини, защото се намира в началото на хранителната верига.
Крилът е богат източник на омега 3-мастните киселини EPA и DHA, есенциални мастни киселини, т.е. мастни киселини, които организмът не може да произвежда сам. Фосфолипидната структура на тези мастни киселини в маслото от крил ги прави много по-лесни за усвояване. В допълнение към омега-3 мастните киселини, маслото от крил съдържа холин и астаксантин.
Холинът е изключително важен за правилното функциониране на мозъка и паметта, а освен това поддържа мастния и холестеролния метаболизъм, подпомага здравето на сърцето и черния дроб. Астаксантинът е каротеноид с мощни антиоксидантни свойства, известен като “ царят на каротеноидите”, който според проучванията е 550 пъти по-силен от витамин Е, 6000 пъти по-мощен от витамин С и 800 пъти по-ефикасен от коензим 10 по отношение на елиминиране на свободните радикали. Освен това, астаксантинът предпазва от окисление омега-3 мастните киселини в маслото от крил, действа като естествен консервант, защото запазва качествата и стабилността му за дълго време. Тази комбинация от вещества прави маслото от крил уникален продукт сред останалите такива, съдържащи омега-3 мастни киселини.
Какви ползи за здравето предоставя маслото от крил?
- Намалява възпалението
- Полезно е за сърцето
- Поддържа здрава и сияйна кожата
- Подобрява мозъчната функция и подпомага нервната система
- Подкрепя здравето на костите и ставите
- Намалява риска от рак
- Подпомага загубата на тегло
Намалява възпалението
Маслото от крил е богато на омега-3 мастните киселини EPA и DHA, за които е доказано, че притежават силни противовъзпалителни свойства. В основата на всеки болестен процес стои възпалението – първата отбранителна и защитна реакция, която тялото използва в опита си да се излекува само. Възпалението представлява сложна система и като цяло се свързва с усещане за топлина и болка, зачервяване и подуване. Когато това състояние стане хронично, тялото започва да създава свръхактивна имунна система, което води до редица здравословни проблеми, като затлъстяване, диабет, артрит, сърдечни и ракови заболявания. Проучванията показват, че приемът на масло от крил само за 8 седмици, помага за значителното намаляване на нивата на възпалителните маркери в кръвта. Особено добре се повлияват хората с артритни и други възпалителни проблеми, чието състояние значително се облекчава след приема на масло от крил.
Полезно е за сърцето
Високото съдържание и отличната бионаличност на омега-3 мастните киселини в състава на маслото от крил оказват положителен ефект върху сърдечно-съдовата система. Мастните киселини в маслото от крил помагат за подобряване на кръвообращението, регулират сърдечния ритъм и кръвното налягане в здравословните им граници, спомагат за намаляване нивата на холестерола и триглицеридите.
Поддържа кожата здрава и сияйна
Маслото от крил помага при кожни възпаления от акне до дерматит. Благодарение на съдържащите се в него омега-3 мастни киселини и астаксантин, маслото от крил хидратира, намалява пигментацията и бръчките, подобрява състоянието и здравето на кожата.
Подобрява мозъчната функция и подпомага нервната система
Дефицитът на омега-3 мастни киселини може да доведе до влошаване на познавателните способности, отслабване на паметта и дори депресивни състояния. Проучване, публикувано в Alternative Medicine Review показва, че маслото от крил може да помогне за намаляване на симптомите и да подобри качеството на живот при различни състояния и заболявания, като Алцхаймер, биполярно разстройство, аутизъм, Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност, депресия, шизофрения и други. Много хора, приемащи това масло споделят, че устойчивостта им на стрес се повишава и се чувстват по-спокойни и енергични след употребата му.
-
МАСЛО ОТ КРИЛ
Богат източник на Омега-3
Подкрепя здравето на костите и ставите
С напредването на възрастта вероятността от болки в костите и ставите, загубата на костна плътност, болка и скованост в крайниците, както и рискът от фрактури, се увеличава. Проучванията показват, че омега-3 мастните киселини в маслото от крил спомагат за поддържане здравината на костите и запазване на тяхната плътност.
Намалява риска от рак
Проучване, публикувано в European Journal of Cancer Prevention показва, че високото съдържание на омега-3 мастни киселини, се свързва с по-нисък риск от рак на простата, гърдата и дебелото черво. Необходими са още проучвания, за да може да се установи как точно приемът на масло от крил и омега-3 мастни киселини оказва влияние върху раковите заболявания.
Подпомага загубата на тегло
Резултатите от проучване показват, че омега-3 мастните киселини в маслото от крил помагат за намаляване на апетита, ускоряват метаболизма от 4% до 14% и спомагат за по-бързото изгаряне на мазнините по време на тренировка с до 27%.
Препоръчителни дози
Всекидневната препоръчителна доза масло от крил варира между 1000 и 3000 милиграма дневно. Препоръчва се допълването да се започне с ниски дози, които постепенно да се увеличат.
Странични ефекти и противопоказания
Маслото от крил не бива да се приема от хора, които имат алергия към риба, миди и други морски дарове, както и от хора, които приемат медикаменти за разреждане на кръвта.
Нежелани странични ефекти, свързани с употребата на масло от крил могат да бъдат дъх на риба, киселини и леко гадене. Наблюдават се рядко, обикновено в началото на приема и намаляват с течение на времето.