Малкоизвестните ползи, които носи консумацията на камилско мляко
Днес освен пълномаслено, нискомаслено и обезмаслено краве и козе мляко, имаме възможност да си купим бадемово, кокосово, соево, конопено и дори камилско мляко.
Камилското мляко се консумира в Азия, Северна Америка и Близкия Изток от векове, а отглеждането на камили в Европа за мляко е новост.
Камилското мляко е новото здравословно чудо.
То е различно по свойства и състав от кравето мляко. Богато е на минерали като калций, желязо, цинк, съдържа няколко пъти повече витамин С от кравето мляко и има ниско съдържание на захари. Камилското мляко е по-нискокалорично и съдържа по-малко наситени мазнини – в чаша камилско мляко има 110 калории и съдържа 3 грама наситени мазнини, докато в чаша краве мляко калориите са 150, а мазнините са 8 грама. Камилското мляко съдържа по-малко лактоза, което го прави по-лесно усвояемо от човешкия организъм. По състав то е по-близко до майчината кърма от кравето мляко и очакванията са в близките години, камилското мляко да измести кравето мляко при детските храни.
-
НОРМА ДЖЕСТ
За по-добро храносмилане
-
НОРМА ФЕТ НОПАЛ
Регулация на теглото
-
НОРМА ФЕТ ПСИЛИУМ
Регулация на теглото
-
ХЕПА ДЖЕСТ
За по-добро храносмилане
Камилското мляко е и доста скъпо, около 10 евро за литър. От него не може да се прави кисело мляко и сирене, защото не съдържа казеин.
Камилското мляко се препоръчва при алергичен гастрит, множество заболявания, свързани с имунната система, хранителни алергии, хепатит, диабет, болест на Крон и други, но все още няма убедителни проучвания, които да подкрепят твърденията, че то действително помага. Резултатите от едно проучване показват, че камилското мляко може да играе важна роля за намаляване на оксидативния стрес при децата в аутистичния спектър, но са необходими още изследвания в тази насока.
Всичко това не означава, че камилското мляко не е полезно, а че са необходими още проучвания, които да докажат ползите от неговата употреба.