Кое прави кейла суперхрана?
Кейлът е едно от най-хранителните растения в света
Листното зеле или кейл съдържа завидно количество хранителни вещества, витамини А, К, С, фолиева киселина, магнезий, мед, калций, калий, манган. На всичко отгоре е с много малко калории, нула мазнини и много фибри. В една чаша, пълна с кейл има 36 калории и 5 грама фибри.
Съдържа мощни антиоксиданти като кверцетин и кемпферол
Антиоксидантите противодействат на окислителните увреждания, причинявани от свободните радикали в тялото. Флавоноидите кверцетин и кемпферол, с които изобилства кейлът предпазват сърцето, намаляват кръвното налягане и имат противовъзпалителен, противовирусен и противораков ефект.
Отличен източник на витамин С
Знаете колко важен е той за организма ни. Той ни е необходим за поддържане на здравето на клетките, за синтезиране на колаген – най-изобилния структурен протеин в тялото. Кейлът съдържа 4 пъти по-високи нива на витамин С от спанака и 17 пъти повече от морковите. Една чаша може да ви осигури повече витамин С и от цял портокал.
Съдържа повече желязо от месото
От тук идва и прозвището му „новото говеждо“. Желязото е от съществено значение за доброто здраве на всеки човек. То образува ензими, подпомага клетъчния процес и отговаря за правилното функциониране на черния дроб.
Понижава холестерола
Черният дроб превръща холестерола в жлъчни киселини, които разграждат мазнините. Когато всички мазнини са обработени, жлъчните киселини се реабсорбират чрез кръвта и се използват отново от организма. Субстанции, наречени секвестранти на жлъчна киселина могат да задържат жлъчните киселини в стомашно-чревния тракт и да предотвратят реабсорбирането им. Това понижава холестерола в тялото. Е, познайте какво. Кейлът съдържа именно от тези важни секвестранти на жлъчна киселина.
-
НОРМА ДЖЕСТ
За по-добро храносмилане
-
НОРМА ФЕТ НОПАЛ
Регулация на теглото
-
НОРМА ФЕТ ПСИЛИУМ
Регулация на теглото
-
ХЕПА ДЖЕСТ
За по-добро храносмилане
Един от най-добрите източници на витамин К
Хранителен режим, съдържащ храни, богати на витамин К, действа като защита срещу някои видове рак. Витамин К подпомага костното здраве и има съсирващо действие. Твърди се още, че приемът на витамина помага на хора, страдащи от болестта на Алцхаймер.
Много богат на бета-каротин
Именно антиоксидантът бета-каротин се трансформира във витамин А от тялото. Витамин А действа в полза на зрението и кожата. Витамин А помага и за предотвратяването на рак на белия дроб и устната кухина.
Същински „минерален извор“
Зеленото растение съдържа повече калций, отколкото млякото. С консумацията му човек се предпазва от загуба на костна тъкан и остеопороза, и едновременно с това поддържа здравословен метаболизъм. Също така е богат на магнезий, който предпазва от диабет и сърдечни заболявания, както и калий, който понижава кръвното налягане.
Мощен помощник на очите
Заради съдържанието си на лутеин и зeaксантин – каротеноидни антиоксиданти, които предпазват от макулнa дегенерация, катарактa и други очни проблеми
Спомага за сваляне на килограми
Не само заради малкото си калории, но и заради ниската си енергийна плътност, протеините и фибрите – все фактори допринасящи за свалянето на килограми.