Какво представлява херпесът и как да се справим с него по естествен начин

Какво представлява херпесът?
Херпесът (Herpes simplex) е вирусна инфекция, причинявана от вируса херпес симплекс. Тази вирусна инфекция причинява появата на малки мехури по кожата и лигавиците, пълни с течност. Инфекциите се категоризират според засегнатата част на тялото. Съществуват осем различни типа херпес симплекс вируси, но най-често срещаните са HSV-1 и HSV-2.
Лабиалният херпес (HSV-1) причинява инфекции по лицето, най-често около устата. Възможно е човек да се зарази с HSV-1 още в детска възраст, след което вирусът остава в състояние на сън в организма до момента, в който имунната система отслабне и се появят симптоми.
Гениталният херпес (HSV-2) причинява поява на рани около гениталиите. И двата вида херпесни вируси са силно заразни и могат да доведат до появата на язви в различни области на тялото.
След инфектиране, вирусът се транспортира по сетивните нерви към телата на нервните клетки, където остава за цял живот.
Признаци и симптоми на херпес – най- честите симптоми на херпес включват:
- Развиване на множество везикули (мехурчета), които се образуват върху устните, вътре в устната кухина, върху гениталиите, горната част на бедрата и седалището.
- Симптомите на херпетичен гингивостоматит, причиняван от вируса на херпес симплекс, обикновено засягат езика, устните, твърдото и меко небце в устата.
- Понякога е възможно възпаленията да бъдат по-обострени и болезнени, и да предизвикат секреция на течност.
- Около херпесните язви има усещане за болка, парене, симптоми на обрив, зачервяване и подуване.
- Възможно е да се усетят симптоми на сърбеж и изтръпване още преди да се появи херпесната язва
Как се причинява херпесната инфекция?
И HSV-1 и HSV-2 са инфекции, които се предават чрез пряк контакт с човек, който е носител на вируса, като инфекциозните секрети и на двата типа живеят върху повърхността на устната, гениталната или аналната лигавица. Те се предават чрез директен контакт с телесни течности или лезии на инфектирания.
Гениталният херпес се класифицира като болест, предавана по полов път. Възможно е да се предаде на дете при раждането.
Рисковите фактори за инфектиране с херпес включват:
- Целувка с човек със симптоми на активен вирус на херпес
- Всякаква форма на сексуален контакт без използване на предпазни мерки
- Сексуални контакти с множество партньори
- Заболявания, намаляващи имунната функция, като СПИН или хепатит
- Лош режим на хранене, причиняващ недостиг на хранителни вещества и понижен имунитет
- Пушенето на цигари, консумирането на големи количества алкохол или злоупотреба с наркотици
Стандартни методи за лечение на херпес
- Антивирусни медикаменти
- Кремове и мехлеми, намаляващи болката и възпалението
- Болкоуспокояващи средства
Важно е да се отбележи, че дори при медикаментозно лечение, нито една форма на херпесния вирус не може да бъде напълно излекувана – вирусът никога не напуска организма, тоест предаването му винаги е възможно.
-
ИМУНОЦИН
Против паразити, вируси, бактерии и гъбички
-
ИНФЛУСТОП АРТРОСПИРА
Детоксикация и защита от вирусни инфекции
-
ИНФЛУСТОП ВОДОРАСЛИ
Детоксикация и защита от вирусни инфекции
-
ИНФЛУСТОП ФОРС
Детоксикация и защита от вирусни инфекции
Естествени средства за лечение на херпес
Повишен прием на определени храни – първата стъпка за справяне с херпеса, е подобряване на имунната функция, за което ще помогне консумацията на следните храни:
- Храни, богати на аминокиселината L-лизин – бобови растения, риба и зеленчуци. Тази аминокиселина може да предотврати репликацията на херпесния вирус.
- Оранжеви и червени зеленчуци – те съдържат антиоксиданти, като каротеноиди, биофлавоноиди и витамин С, които спомагат за заздравяването на кожата и повишават цялостния имунитет.
- Дива риба – рибата осигурява есенциални Омега-3 мастни киселини, които помагат при възпаления и за възстановяване на тъканите.
- Чист протеин
Намаляване консумацията на възпалителните храни:
- Храни, съдържащи добавена захар – голямото количество захар потиска имунната функция и може да доведе до влошаване на възпалението. Такива храни са бутилирани напитки, пакетирани храни, гранола, рафинирани зърна и други.
- Алкохол – прекомерната употреба на алкохол потиска имунната функция.
- Пакетирани преработени храни – освен захар, голяма част от тези храни съдържат генетично модифицирани съставки, които могат да причинят чувствителност, алергии и да влошат възпалението.
- Кисели храни – храни, като домати, портокали, оцет и други могат да раздразнят херпесните язви и да засилят чувството на болка и парене.
- Храни, богати на L-аргинин – тази аминокиселина е възможно да стимулира репликацията на херпесния вирус.
Прием на хранителни добавки
- Противовирусни билки – бъз, невен, ехинацея, чесън, астрагал и корен от женско биле
- L-лизин – 1000 милиграма, три пъти дневно
- Екстракт от лимонов балсам – нанася се локално
- Витамин С – 1000 милиграма дневно
- Цинк – 30 милиграма, два пъти дневно
- Витамин В-комплекс – 50 милиграма на ден
Етерични масла – етеричните масла, които могат да допринесат за лечението на херпес са:
- Карамфилово масло
- Масло от чаено дърво
- Масло от смирна
Необходимо е да се нанасят локално три пъти дневно в малки количества върху местата, където са налични херпесните рани.