Какво да правим с костилката на авокадото или 9 причини да не я хвърляме
Сигурно няма да се учудите на факта, че костилката на авокадото е още по-полезна от самия плод. Най-малкото съдържа повече антиоксиданти от вътрешността, а също и от една камара плодове, зеленчуци и лечебни чайове. Освен това може да ви осигури повече разтворими фибри от която и да е друга храна на пазара. Но това е само началото.
Ще се убедите в списъка от девет причини, поради които си заслужава да запазите ядката.
Обработката й става лесно. Отделете я от вътрешността. Поставете я в найлонова торбичка и я счукайте с чукче. Сложете парченцата в блендера и ги превръщате в кремообразна смес. Накрая просто поръсете малко от крема върху своето ястие, за да се възползвате от качествата на авокадото.
-
МАСЛО ОТ КРИЛ
Богат източник на Омега-3
-
МАСЛО ОТ НИГЕЛА САТИВА
За здрави клетки и имунна система
-
НОРМА ДЖЕСТ
За по-добро храносмилане
-
СУПРЕМА
Пълна гама витамини, минерали и микроелементи за всеки
- Едва 30 % от антиоксидантите в авокадото се съдържат в неговата вътрешност и кора. Другите 70 % се спотайват именно в костилката. Тези антиоксиданти са мощно средство за борба със сърдечно-съдовите заболявания и за понижаване на високите нива на холестерол.
- Костилката на авокадото може да се използва за спиране диария, а също така помага при констипация.
- Костилката редуцира възпалителните процеси в организма и особено подуване на корема и смущения в стомашно-чревния тракт.
- Много хора, страдащи от стомашни язви съобщават, че с костилка от авокадо са постигнали сериозни подобрения и най-вече отшумяване на неразположението. Това се дължи на фенолните съединения, вид антиоксиданти с антибактериални свойства. Ядката може да предотврати появата на язва в храносмилателния тракт.
- Костилката на авокадото съдържа флавонол, антиоксидант, който спира растежа на туморните образувания. Препоръчва се в борбата с раковите клетки.
- Ако хората около вас са все болни от грип и кихат от съседното бюро, не се чудете, а най-добре се запасете с авокадови костилки. Те са изключително подходящи за имунната система и дават добра защита срещу простуда и вирусни заболявания.
- Костилката на авокадото може да се използва за понижаване на високите нива на кръвна захар. С авокадото може да поддържате добра форма и тегло, тъй като има полезни мазнини, които хем ви държат сити, хем се разграждат лесно.
- Ядката на авокадото е извор на младост. Нейните хранителни вещества намаляват риска от ставни заболявания и освен това облекчават ревматични и мускулни болки. Зареждат организма с енергия.
- Не на последно място авокадовата ядка може да освежи и външния ви вид. Антиоксидантите в костилката се борят със свободните радикали, в основата на които са всички заболявания и процесите на стареене. Те повишават количеството на колаген в кожата, подобряват еластичността й и предотвратяват появата на бръчки.