Интересни факти за динята и ползите от нейната консумация
Динята е един от най-предпочитаните летни плодове, познат на всеки от нас, който освен свежестта и прохладата, които ни осигурява, има и здравословни ползи.
Динята (Citrullus lanatus) е от семейство цъфтящи, известно като Cucurbitaceae и произхожда от Южна Африка.
Ето и малко интересна и впечатляваща информация за динята:
- Кой би предполагал, че към днешна дата съществуват над 1200 различни сортове диня?
- Знаете ли, че всъщност може да се консумира цялата диня, включително семките и кората, като динената кора може дори да се маринова и пържи. Динената кора съдържа съединението цитрулин, което оказва благоприятен ефект върху сърдечно-съдовата система.
- Динята съдържа около 91 процента вода.
- Динята се смята за суперхрана! Тя има високо съдържание на антиоксиданти, богата е на цитрулин, ликопен и някои микроелементи, които подпомагат здравето на сърцето, засилват имунитета и съдействат за намаляване на теглото.
Имуностимулиращо действие
Проучванията показват, че консумацията на диня съдейства за намаляване на оксидативния стрес в човешкия организъм, поради високото си съдържание на ликопен. Тя има благотворно действие върху здравето на сърцето и предпазва от развитие на редица заболявания, като диабет, сърдечно-съдови и ракови заболявания, и други. Динята съдържа и витамин С, който повишава имунитета, а в ролята си на антиоксидант предпазва организма от хронични заболявания.
Проучванията показват също, че консумацията на диня повишава нивата на аминокиселината аргинин, която се използва за синтеза на азотен оксид, който пък от своя страна, спомага за разширяването на кръвоносните съдове, намалява кръвното налягане и подобрява отговора на имунната система към болести, вируси и бактерии.
-
ИМУНОЦИН
Против паразити, вируси, бактерии и гъбички
-
ИНФЛУСТОП АРТРОСПИРА
Детоксикация и защита от вирусни инфекции
-
ИНФЛУСТОП ВОДОРАСЛИ
Детоксикация и защита от вирусни инфекции
-
ИНФЛУСТОП ФОРС
Детоксикация и защита от вирусни инфекции
Подпомага работата и здравето на сърцето
Динята е отличен източник на калий и магнезий, които повлияват положително върху нивата на кръвното налягане и намаляват риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания и последстващи усложнения. Освен това съдържаниято на ликопен в плода подобрява нивата на липиди в кръвта. Проучванията показват, че консумацията на диня облекчава значително сковаността на артериите, подобряват се нивата на холестерола и се овладява хипертонията при възрастни хора
Облекчава болката в мускулите и ставите
Съдържанието на витамин С защитава хрущялите и костите, а калият и магнезият спомагат за облекчаване на болката и предотвратяване на мускулни крампи.
Предотвратява образуването на камъни в бъбреците и има детоксикиращ ефект
Високото й водно съдържание подпомага детоксикацията на организма. Динята е естествен диуретик, който спомага за увеличаване производството на урина и подпомага изхвърлянето на токсини от организма.
Антитуморно действие
Изследванията показват, че високите дози витамин С помагат в борбата с рака и могат да блокират образуването на ракови клетки. Ликопенът има важна роля за поддържане здравето на клетъчните мембрани, така, че да бъдат устойчиви срещу токсините. Високите нива ликопен в организма се се свързват и с по-нисък риск от развитие на рак на простатата.
Красива кожа и стройна фигура
Съдържанието на витамин С е от ключово значение за здравето и младежкия вид на кожата, защото подпомага производството на колаген, предотвратява вредите от слънчевите лъчи и поддържа здравето на клетките. Консумацията на диня увеличава чувството за ситост и намалява усещането за глад, което я прави отличен избор за всеки хранителен режим или диета. Освен това е нискокалорична, богата на ценни минерали и витамини
*** Поради високото съдържание на естествени захари и въглехидрати, консумацията на големи количества диня може да доведе до повишаване нивото на кръвната захар. Затова не се препоръчва при хора с инсулинова резистентност, преддиабетно състояние и диабет.