Здравословни рискове, свързани с консумацията на преработени храни
Преработени храни са хранителните продукти, съдържащи различни химически съставки, които се използват за подобряване на вкуса, цвета, аромата, търговския вид, както и за удължаване срока на годност на тези продукти. Тези храни съдържат трансмазнини и други вредни мазнини, големи количества сол и захар, по-малко протеини и почти никакви фибри. Високата консумация на преработени храни като бекон, колбаси, пушена риба, маргарин, инстантни супи, сладолед, сладкиши, замразени храни за притопляне в микровълнова или грил, подсладени газирани напитки, снаксове, чипс и други, води до наддаване на теглото, увеличава риска от затлъстяване, сърдечни и ракови заболявания, и дори преждевременна смърт.
Наддаване на тегло и затлъстяване
Преработените храни влияят на апетита, карайки ги ни да консумираме повече храна и дори да преяждаме. По този начин приемаме много повече калории, което води до наддаване на теглото. Консумацията на преработени храни е в пряка връзка с наддаването на тегло, което се свързва с повишен риск от затлъстяване, метаболитен синдром, високо кръвно налягане, както и с повишаване на общия и LDL холестерола.
Сърдечни заболявания, инфаркт и инсулт
Проучване от май 2019 г, публикувано в Британския медицински журнал (BMJ) сочи, че високата консумация на преработени храни, е свързана с повишен риск от сърдечни заболявания. Преработените храни са с високо съдържание на натрий, а прекаленият прием на сол натоварва допълнително сърцето и повишава кръвното налягане. Тези храни са пълни с трансмазнини, които увреждат артериите, влияят върху нивата на холестерола и увеличават риска от сърдечни заболявания, инфаркт и инсулт. Когато кръвното налягане е повишено, притокът на кръв през артериите е ограничен, което може да блокира притока на кръв към мозъка и да причини инсулт. Високите нива на холестерола могат да доведат до образуване на кръвни съсиреци, които също могат да блокират притока на кръв към мозъка.
-
НОРМА ДЖЕСТ
За по-добро храносмилане
-
НОРМА ФЕТ НОПАЛ
Регулация на теглото
-
НОРМА ФЕТ ПСИЛИУМ
Регулация на теглото
-
ХЕПА ДЖЕСТ
За по-добро храносмилане
Ракови заболявания
Международната агенция за изследване на рака (IARC) класифицира преработените меса като кренвирши, бекон, наденички и всякакви колбаси като канцерогенни, защото консумацията им се свързва със значително по-висок риск от развитие на рак на дебелото черво. Според обобщените данни на повече от 800 проучвания се установява, че консумацията на 50 грама преработено месо дневно, повишава риска от рак на дебелото черво с 18%.
Проучване от 2018, публикувано в Британския медицински журнал (BMJ) показва, че диетата с високо съдържание на преработени храни се свързва и с повишаване на риска от рак на гърдата.
Преждевременна смърт
Изследване от февруари 2019 година, публикувано JAMA Internal Medicine, проследява за период от седем години хранителните навици и здравето на над 44 000 французи на средна възраст. Резултатите от изследването показват, че с увеличаване консумацията на преработени храни, се повишава и риска от преждевременна смърт. Друго проучване от май 2019 година, публикувано в Британския медицински журнал (BMJ) показва, че високата консумация на преработени храни, определена като повече от четири порции на ден, е свързана с 62% по-висок риск от ранна смърт.