Кейлът – царят на листните зеленчуци. Вкусни и здравословни рецепти с кейл.
Кейлът е зеленчук, който у нас е познат като къдраво или листно зеле.
Той в продължение на векове е бил основна култура в Шотландия заради своята издръжливост. Кейлът съдържа огромно количество полезни елементи, които се грижат за здравето и дават издръжливост в суровия климат – витамини А, В, В2, В3, В9, С, Е и К, минералите магнезий, мед, калий, калций, желязо, мед, фосфор, протеини, омега-3 мастни киселини и фибри. Кейлът ни зарежда още с бета-каротин и фолиева киселина. Богат е на лутеин и зеаксантин – серни фитохимикали, които намаляват риска от проблеми с очите като катаракта и дегенерация на макулата, които са основните причини за загуба на зрението или намаляване остротата на зрението при възрастните хора.
Това, което прави кейла безценен са неговите противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Той е признат от науката като храна с огромен потенциал в борбата с онкологичните заболявания.
Ако организмът не приема антиоксиданти с храната, той можа да изпадне в състояние, наречено оксидативен стрес, а когато не се приемат естествени противовъзпалителни средства, организмът не може да се справя с инфекциите и това може да доведе до хронични възпаления. Двата проблема заедно са предпоставка за появата на онкологично заболяване. Ето защо кейлът е сред храните с най-добър превантивен ефект в борбата с раковите заболявания.
Огромното количество витамин К, което се съдържа в кейла, е ключов фактор за регулиране на възпалителните процеси в организма.
Консумирането на кейл има силно детоксикиращо действие върху клетките. Медиците възлагат големи надежди на кейла и като средство, което защитава стомашната лигавица от ускорения растеж на хеликобактер пилори – основният причинител на язва.
Предлагаме няколко рецепти с кейл.
Шницели с кейл, киноа и сладки картофи
Необходимите продукти за шницелите:
2 големи сладки картофа, сварени на пюре – около 3 ч.ч. пюре от сладки сварени картофи
2 ч.ч. сварена киноа
2 ч.ч. нарязан кейл
2 яйца
3 ч.л. царевично нишесте
1 ч.л. настърган, пресен джинджифил
1 щипка червен пипер
1 ч.л. смлян черен пипер
1 ч.л. хималайска сол
5-6 с.л. мазнина за пържене – слънчогледово олио, зехтин, масло от гроздови семки, кокосово масло
Необходимите продукти за соса:
1/2 ч.ч. кисело мляко
Щипка сол
Щипка черен пипер
Прясно настърган джинджифил на вкус
Лют сос или чили по желание
Начин на приготвяне:
Сложете всички продукти в купа и ги разбъркайте добре. Загрейте мазнината в подходящ тиган и с помощта на лъжица оформете малки шницели. Гответе около 2-3 минути от всяка страна или до получаване на златист загар. Оставете ги да се отцедят върху домакинска хартия. Смесете съставките за соса. Поднесете шницелите топли в компанията на млечния сос.
Песто със семена и кейл
Необходимите продукти:
200 грама кейл
1/4 ч.ч. слънчогледово семе
1/4 ч.ч. тиквено семе
1/2 ч.ч. пармезан
1 скилидка чесън
2 с.л. зехтин
2 с.л. пресен лимонов сок
Сол на вкус
Начин на приготвяне:
Сложете в голям съд да заври вода. Бланширайте кейла за около минута във водата. Оставете го да се отцеди и охлади в гевгир. Запечете тиквените и слънчогледовите семена в тиган на средна температура, докато леко покафенеят. Сложете всички съставки в кухненски робот и пасирайте до хомогенност.
-
НОРМА ДЖЕСТ
За по-добро храносмилане
-
НОРМА ФЕТ НОПАЛ
Регулация на теглото
-
НОРМА ФЕТ ПСИЛИУМ
Регулация на теглото
-
ХЕПА ДЖЕСТ
За по-добро храносмилане
Мъфини с кейл, чушки и сирене
Необходимите продукти:
5 белтъка
2 яйца
1/4 ч.ч. нискомаслено мляко или бадемово мляко
Сол и черен пипер на вкус
1 стрък ситно нарязан зелен лук
1/2 ч.ч. нарязан кейл
2 нарязани печени червени чушки
1/4 ч.ч. натрошено сирене
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 200 градуса. Сложете във форма за мъфини хартиени капсули. В подходяща купа смесете всички съставки и разбъркайте. Разпределете сместта във форми за мъфини и печете за около 20 минути или до готовност, като проверявате степента на изпичане с помощта на клечка.