Здравословните ползи на екстракта от броколи
Броколите са изключително полезни зеленчуци, богати на минерали, фибри и витамини С, А, К, В1, В2, В3, В5, В6,В9, но те съдържат и съединението сулфорафан, което намалява риска от развитие на ракови заболявания, съдейства за понижаване на холестерола и се явява естествено средство за лечение на язви в храносмилателната система, причинени от бактерията Хеликобактер пилори (Helicobacter pylori).
Екстрактът от броколи се извлича от зеленчука или от неговите кълнове, съдържа висока концентрация на сулфорафан и други активни съставки, и се предлага под формата на хранителна добавка.
Направени са и продължават да се правят редица проучвания върху свойствата на сулфорафана в екстракта от броколи, чиито резултати относно техните ползи за здравето са обещаващи.
Сулфорафанът намалява риска от развитие на ракови заболявания
Възможно е сулфорафанът да даде ново оръжие на лекарите в борбата с рака. През 2008 година в списание “Cancer Research” се съобщава, че екстрактът от броколи намалява наполовина случаите на тумори на пикочния мехур в проучванията с лабораторни животни. Американско изследване от 2010 година показва, че сулфорафанът в екстракта от броколи притежава антитуморна активност, “убива раковите клетки и предотвратява растежа на нови тумори”.
-
НОРМА ДЖЕСТ
За по-добро храносмилане
-
НОРМА ФЕТ НОПАЛ
Регулация на теглото
-
НОРМА ФЕТ ПСИЛИУМ
Регулация на теглото
-
ХЕПА ДЖЕСТ
За по-добро храносмилане
Сулфорафанът предпазва кожата от увреждане от UV лъчи при излагане на слънце
Сулфорафанът предпазва кожата от ултравиолетовите лъчи, ускорявайки производството на защитни ензими в кожните клетки, които помагат на клетките да се борят с вредните ефекти на слънчевата радиация. За разлика от слънцезащитните продукти, екстрактът от броколи насърчава собствената защитна система на тялото. Сулфорафанът може да помогне за предотвратяване увреждането на кожата, включително и рак на кожата, причинени от UV лъчите при излагане на слънце.
Екстрактът от броколи спомага за намаляване на лошия холестерол
Проучвания сочат, че съединенията в екстракта от броколи повлияват положително върху нивата на холестерола. Резултатите от изследване, проведено с лабораторни животни, публикувано в “Journal of Agricultural and Food Chemistry” през 2011 година показват намаляване нивата на холестерола.
Сулфорафанът притежава бактерициден ефект срещу бактерията Хеликобактер Пилори
Хеликобактер Пилори са вид много устойчиви бактерии, които заразяват лигавицата на стомаха и могат да причинят пептични язви. Лечението е с антибиотици като често бактериите развиват устойчивост към тях. Екстрактът от броколи спомага за предотвратяване на бактериалната инфекция. Резултатите от проучване, публикувано в “Cancer Prevention Research” показват 40% намаляване нивата на бактерията при участниците, приемали сулфорафан, в сравнение с тези на контролната група.