Добрият стар лимец
Вероятно сте чували израза „франкенфууд“, отнасящ се за генномодифицирани храни, в това число и пшеница, които все по-широко се налагат на човечеството. Срещу генномодифицираните храни възниква мощно движение поради разрушителните ефекти, които оказват на човека.
И тук идва лимецът. Има някои древни зърнени култури като него, които се срещат и днес и са далеч по-здравословни и по-лесни за усвояване от широко предлаганите.
Какво представлява брашното от лимец?
Подобно на другите древни зърнени култури, емер (двузърнест лимец) и спелта, лимецът е с твърда покривна люспа и плътно положени зърна. Той съдържа по-малко глутен и е по-хранителен от традиционната пшеница.
Старите зърнени култури се считат от мнозина за по-хранителни от съвременните варианти. Лимецът е най-старата култивирана култура в историята на човечеството и предлага съществени диетични съставки и микроелементи.
-
ИМУНОЦИН
Против паразити, вируси, бактерии и гъбички
-
ИНФЛУСТОП АРТРОСПИРА
Детоксикация и защита от вирусни инфекции
-
ИНФЛУСТОП ВОДОРАСЛИ
Детоксикация и защита от вирусни инфекции
-
ИНФЛУСТОП ФОРС
Детоксикация и защита от вирусни инфекции
Той е добър източник на протеини, желязо, диетични фибри, тиамин и поредица витамини B. Той също така съдържа значително количество от мощният антиоксидант лутеин – значително повече от твърдата и хлебната пшеница
При обработването на лимеца се губят много по-малко вещества и той може да замести пълнозърнестото брашно в повечето рецепти, макар и да се получи различна текстура. Струва си да се опита, предвид всички хранителни ползи, които предлага.
Ползи за здравето
- Намалява риска от очни болести
- Ограничава симптомите на алергии
- Помага при отслабване
- Отлага появата на диабет тип 2
- Бори се с болестите посредством фенолови съединения
- Съдържа по-малко глутен