Добрите бактерии в сиренето гауда
Сирената са богат източник на полезни бактерии, защото преминават през процес на естествена ферментация и зреене.
При производството на сиренето гауда обикновено се използват бактериите Lactococcus lactis subsp lactis и Lactococcus lactis subsp cremoris1, две млечнокисели бактерии, които могат да се срещнат и в състава на някои пробиотични добавки.
При производството на сирене се използват стартерни и нестартерни щамове бактерии. Стартерните щамове се използват в началото на ферментацията. Нестартерните бактерии започват да се размножават, когато средата и условията станат благоприятни за тях. Те не се добавят от производителя на сирене, а се съдържат в млякото и в оборудването за производство на сирене в съответната мандра. Затова е почти невъзможно да се копират някои от най-известните сирена, защото в тях се съдържа “нещо специално”, нещо от самата среда, в която зреят и се намират.
-
НОРМА ДЖЕСТ
За по-добро храносмилане
-
НОРМА ФЕТ НОПАЛ
Регулация на теглото
-
НОРМА ФЕТ ПСИЛИУМ
Регулация на теглото
-
ХЕПА ДЖЕСТ
За по-добро храносмилане
Най-голямата част от нестартерни бактерии в сиренето гауда са от семействата Lactobacillus paracasei, Lactobacillus plantarum и Pediococcus pentosaceus1, като лактобацилите често могат да се срещнат в пробиотичните добавки, а Pediococcus pentosaceus1 не може да бъде открит в състава на добавките – той се използва за ферментирането на определени храни.
В сиренето гауда в по-малки количества се съдържат и бактериите Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus brevis, Lactobacillus curvatus, Lactobacillus perolens и Lactococcus lactis subsp lactis1.
Всички тези бактерии се съдържат в традиционното сирене гауда – полезни бактерии, някои от които могат да се намерят в състава на пробиотичните добавки.
Факт е, че преди сто години хората не са приемали пробиотични добавки, защото храната, която са консумирали е била богата на разнообразна гама от полезни бактерии, съдържащи се в сиренето, киселото мляко, ферментиралите храни и други. И не са имали всички тези стомашно-чревни проблеми, които ние имаме днес.
Всичко, от което се нуждаем, за да запазим и подобрим здравето си е истинска храна, съдържаща голямо разнообразие от млечнокисели бактерии, а пробиотичните добавки са безценен помощник в това отношение.
Използван източник: Good Bacteria In Cheese Gouda by Dawn Rotarangi