Храните, които ни позволяват да остаряваме елегантно
Едва ли има човек на планетата, който да не се притеснява от факта, че остарява. Всеки човек иска да се запази по-млад в годините. Някои хора просто приемат, че остаряват, други не могат да се примирят с бръчките и белите си коси.
Разбира се, признаците на стареенето не включват единствено бръчките. Процесът на стареене може да бъде придружен и от отслабване на паметта, намалена мозъчна функция и повишен риск от хронични заболявания, като сърдечно-съдови заболявания, остеопороза и други.
Редица медицински проучвания доказват връзката между правилната диета и превенцията на възрастовите и хроничните заболявания.
Най-добрата защита срещу стареене е здравословният начин на живот, който включва редовни физически упражения, достатъчно време за сън и почивка, както и диета, богата на здравословни храни и напитки.
Колкото по-рано започнем да се съобразяваме с този факт, толкова по-добре за нас.
Начинът на хранене се оказва един от най-важните фактори, определящи скоростта на стареене, защото полезните вещества и енергията, които организмът извлича от храната, пряко влияят на способността му да поддържа и възстановява своите клетки, органи и системи, както и за тяхното оптимално функциониране.
-
ГИНКО ХЕРЦ КАРНОЗИН
За по-добра памет, концентрация и работоспособност
-
ИНФЛУСТОП ФОРС
Детоксикация и защита от вирусни инфекции
-
КОЕНЗИМ Q10 / 10 МГ
За здраво сърце и виталитет
-
НОРМА ЦЕЛ ТАЙМСТОП
За забавяне на процеса на стареене
Препоръчително е да включим следните храни в дневното си меню, за да забавим признаците на стареене и да остаряваме елегантно:
Яйца
Яйцата съдържат почти всички важни за човешкия организъм хранителни вещества. Те са отличен източник на протеин, съдържат холин – витамин В4, който стимулира мозъка и дава енергия на цялото тяло.
Яйцата са богати на антиоксиданти и аминокиселини, които могат да са полезни за възстановяване на тъканите, чието състояние може да се влоши с напредване на възрастта.
Лутеинът и зеаксантинът, които се съдържат в яйцата, играят важна роля за зрението, помагат за намаляване на риска от свързани с дегенерацията на макулата заболявания и катаракта.
Боровинки, малини, ягоди
Всички горски плодове са както много вкусни, така и невероятно богати на антиоксиданти, които успешно се справят в борбата срещу свободните радикали.
Една шепа вкусни малки плодчета представлява истинска витаминозна бомба, бореща се не само със стареенето, но и с туморните процеси в клетките.
Изследванията показват, че горските плодове подобряват и познавателните способности. Най-вероятно това се дължи на високото им съдържание на флавоноиди, особено на антоцианини.
Зелен чай
Зеленият чай е шампионът на антиоксидантите. Антиоксидантите, които се съдържат в него забавят клетъчното стареене, спомагат детоксикацията на тялото и избавянето от устойчивите органични замърсители.
Изследвания показват, че зеленият чай предпазва клетките на мозъка от разрушаване и така намалява риска от заболявания като Паркинсон и Алцхаймер, освен това подпомага зъбното здраве и укрепва венците.
Ядки
Шепа сурови ядки на ден ще засити глада ни, ще снабди организма с полезни минерали и вещества и ще ни направи по-усмихнати.
Суровите ядки съдържат голямо количество витамин Е, който е мощен антиоксидант, подпомагащ неутрализирането на свободните радикали в организма.
Ценен елемент в ядките е и фолиевата киселина, която е необходима за клетъчното делене и за образуването на червени кръвни телца.
Ядките са богат източник на полезните за мозъка и сърцето витамини от група В, а мазнините, съдържащи се в тях поддържат еластичността на кожата.
Кръстоцветни зеленчуци
Най-популярните зеленчуци от сем. Кръстоцветни са: карфиол, зеле, броколи, ряпа, репички, китайско зеле, кресон и семена от синап. Те са отличен източник на антиоксиданти, фибри и витамини. Богати са и на витамин С, който подпомага здравето и еластичността на кожата.