Борбата с артрита започва от масата
Артритът е хронично заболяване, което засяга един на всеки пет души от населението в света. Редовното движение и здравословното хранене са най-добрата профилактика при артрит. Специалистите твърдят, че неправилното хранене още от детските години, може да доведе до сериозни проблеми със ставите, когато остареем. Рискът е особено голям при хора, които са фамилно обременени с проблеми на опорно-двигателния апарат.
Артритът е заболяване, което се появява в следствие на възпаление и затова подходящият хранителен режим при него, е препоръчително да включва основно продукти, които имат доказан противовъзпалителен ефект.
Кои са подходящите храни при артрит?
Целина
Целината е диуретик и подобрява способността на бъбреците да отделят пикочна киселина. Натрупването на пикочна киселина в ставите се свързва с развитието на подагра. Подаграта е заболяване, съпроводено с подуване в ставите и болки в тях. Високите нива пикочна киселина в кръвта повишават риска и от увреждане на бъбреците. Целината е особено полезна за страдащите от подагра – консумирането на целина под формата на зеленчуков сок или добавянето й към различни ястия и салати, е ефикасен начин за намаляване на болката.
Джинджифил
Джинджифилът притежава редица лечебни свойства. Той съдържа противовъзпалителни съединения, които облекчават болката. Много специалисти препоръчват джинджифил за облекчаване на болката и възпалението, провокирани от артрит. Джинджифилът е силно затопляща подправка, която подобрява кръвообращението и е чудесен лек за тези, които изпитват по-силни болки при ниски температури или хората, които са прекалено чувствителни към студа. Лесно може да се прибави към ястия, супи, чай или зеленчуков сок.
Ябълков оцет
Вероятно сте чували за фантастичните ползи от ябълковия оцет – той подобрява храносмилането, ускорява метаболизма и подпомага изгарянето на мазнините. Натуралният ябълков оцет е и чудесно средство за облекчаване на артрита и болките в ставите. Ябълчената киселина е една от активните съставки в ябълковия оцет. Тя ефикасно разтваря образувалите се около ставите кристали на пикочната киселина, с които се характеризира артрита, така че те да могат да се изхвърлят извън тялото.
Ябълковият оцет има силни антиоксидантни свойства, които помагат за намаляване на възпалението и забавят прогресирането на заболяването. Използвайте в салатен дресинг самостоятелно или заедно със зехтин. Можете да приемате и 1 с.л. натурален ябълков оцет в 1/4 чаша топла вода 10 минути преди хранене.
-
НОРМА ДЖЕСТ
За по-добро храносмилане
-
НОРМА ФЕТ НОПАЛ
Регулация на теглото
-
НОРМА ФЕТ ПСИЛИУМ
Регулация на теглото
-
ХЕПА ДЖЕСТ
За по-добро храносмилане
Мазни риби
Мазните риби като сьомга, сардини, херинга, скумрия, аншоа, кефал и други са богати на омега-3 мастни киселини. Омега-3 мастните киселини имат мощен противовъзпалителен ефект – те потискат отделянето на цитокини и ензими в организма, които по принцип “разяждат” хрущялите. Омега-3 мастните киселини намаляват симптомите на артрита като подуване, зачервяване и скованост. Ако не обичате риба, може да приемате добавки с рибено масло.
Храни, богати на сяра
Сярата се съдържа във всички клетки на човешкото тяло, но най-вече в костите, ставите, мускулната тъкан, зъбния емайл, кожата, косата и ноктите. Недостигът на сяра в организма е причина за възникване на сериозни ставни проблеми, включително артрит. Сярата детоксикира и дезинфектира кръвта, освобождавайки я от тежки метали – това й свойство я прави незаменим помощник при възпалени стави, сухожилия и мускули. Храни с високо съдържание на сяра са яйчен жълтък, зеле, броколи, лук, чесън, карфиол, малини, соя, ряпа, пшеничен зародиш и други.
Метилсулфонилметанът (МСМ) представлява хранителен източник на сяра, който широко се използва като необходима добавка при артритни състояния. Той подобрява клетъчната пропускливост и помага за предотвратяване на окислителните увреждания. Метилсулфонилметанът (МСМ) е изключително важен за синтеза на кератин, колаген и еластин, които дават гъвкавост, тонус и сила на мускулите, костите, ставите, вътрешните мембрани, кожата, косата и ноктите