Какво ще се случи, ако ядете авокадо всеки ден
През последните години авокадото се предлага и рекламира като полезна за сърцето и цялостното здраве суперхрана. Факт е, че рекламата не е далеч от истината за ползите от консумирането на авокадо.
Авокадото е богат източник на мононенаситени мазнини, хранителни фибри, витамин С, фолиева киселина, витамини В2, В3, В6, К, Е и съдържа два пъти повече калий от бананите. Благодарение на дебелата, твърда и неравна кора, покриваща ядливата му част, авокадото е оценено и като една от най-безопасните култури по отношение на наличието на пестициди и вредни химикали – дебелата кора защитава вътрешността на плода.
Ето четири причини, върху които да помислите и да добавите по малко авокадо към менюто си всеки ден.
Ще намалите риска от сърдечно-съдови заболявания
Сърдечно-съдовите заболявания са едни от най-честите причини за смърт в света. Авокадото оказва положително въздействие върху сърдечно-съдовата система, защото има ниско съдържание на наситени и високо съдържание на ненаситени мазнини. Консумацията на авокадо помага за намаляване на “лошия” холестерол, поддържа нивата на “добрия” и подобрява инсулиновата чувствителност.
В допълнение към полезните мазнини, авокадото съдържа и мощен микс от хранителни вещества (калий, магнезий, лутеин), както и много антиоксиданти като каротеноиди и феноли. Наличието на тези съединения помага за намаляване на оксидативния стрес и предотвратяване на възпаленията в кръвоносните съдове, като същевременно улеснява и подобрява кръвния поток.
-
НОРМА ДЖЕСТ
За по-добро храносмилане
-
НОРМА ФЕТ НОПАЛ
Регулация на теглото
-
НОРМА ФЕТ ПСИЛИУМ
Регулация на теглото
-
ХЕПА ДЖЕСТ
За по-добро храносмилане
По-лесно ще поддържате теглото си
Кой би предположил, че приемането на мазнини би могло да стопи излишните килограми и мазнини?
Според проучванията, авокадото създава чувство за ситост и намалява желанието за преяждане. То помага в борбата с излишните килограми и позволява поддържането на здравословен индекс на телесните мазнини. Тайната се крие във високото съдържание на фибри, средно около 14 грама на плод. Ключът към тънката талия се крие в ежедневната консумация на авокадо.
Намалява риска от ракови заболявания
Авокадото съдържа много фитохимикали като ксантофили и феноли, които редица проучвания са установили, че имат положителен ефект при превенцията на някои ракови заболявания като рак на устната кухина, рак на гърдата, рак на простата и някои форми на левкемия.
Ще запазите кожата и очите си здрави до дълбока старост
Каротеноидите, които се съдържат в авокадото са изключително полезни. Авокадото съдържа лутеин и зеаксантин, които забавят намаляването на зрителната острота, свързано с напредването на възрастта и предпазват от нарушаване на зрителната функция. В допълнение, тези две съставки действат и като буфери срещу вредното UV увреждане на слънчевите лъчи, като предпазват кожата и я поддържат гладка и здрава.
Освен изброените здравословни ползи, които носи консумирането на авокадо, то е вкусно, кремообразно и може да се добави към салати, смути, десерти, сосове, може да бъде самостоятелна закуска, подходящо е дори за приготвяне на бебешка храна.
Експериментирайте смело и бъдете здрави!